Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Наградите „Търнър“ – от мъжко седалище до метал за скрап

Работите на четиримата номинирани за престижното отличие са изложени в „Тейт“ в Лондон

Новият лауреат на наградата „Търнър“ ще бъде обявен в Лондон на 6 декември. Снимки: Тейт - Наградите „Търнър“ – от мъжко седалище до метал за скрап

Новият лауреат на наградата „Търнър“ ще бъде обявен в Лондон на 6 декември. Снимки: Тейт

Публиката за първи път има шанса да види на едно място творбите на четиримата номинирани за престижната награда за съвременно изкуство „Търнър“, благодарение на нова изложба в „Тейт“. Тази година финалисти за отличието, което освен огромен престиж носи и финансова премия от 25 хиляди паунда, са Антеа Хамилтън, Джозефин Прайд, Майкъл Дийн и Хелън Мартън, а сред техните работи има фетишизъм, движещо се влакче, скулптурна инсталация от „естетически пренебрегвани“ материали и колаж от мотиви от съвременната визуална култура.

Наградата „Търнър“ цели да „насърчи обществения дебат около новите разработки в съвременното изкуство“. Отличието се присъжда на британски артист на възраст до 50 години и се дава за най-добра изложба за последните 12 месеца.

Изложбата с четирите номинирани работи в Лондон ще остане в „Тейт“ до януари догодина, като победителят в надпреварата ще стане ясен през декември.

Антеа Хамилтън

anthea

Антеа Хамилтън, която работи и живее в Лондон, е сред финалистите със своята изложба „Лишей! Либидо! Целомъдрие!“ в „Скалпчър Сентър“, Ню Йорк.

Според официалното съобщение на „Тейт“ експозицията – скулптура, инсталация, пърформънс и видео – носи „сюрреалистична чувственост към популярната култура“ и „съблазнява зрителя с комична и неочаквана комбинация от изображения, материали и думи“.

Майкъл Дийн

dean

Майкъл Дийн от Нюкясъл е номиниран за скулптури и инсталации, направени от „естетически пренебрегвани материали“ като отпадъчен гофриран метал.

Според „Тейт“ неговата работа, видяна в галерия „Саут Лондон“ и амстердамския център за изкуствата „Апел“, „се занимава с физическото представяне на езика“.

Хелън Мартън

helen

Хелън Мартън създава скулптури, ситопечат и текст, изобразяващи „струпване, подобно на колаж, от модели и мотиви, заети от съвременната визуална култура“. Тя „прави поетични, живописни мозайки“, рисувайки „жестове и образи от ежедневния ни живот“.

Родена в Чешир, Мартън е номинирана за представянето си на Биеналето във Венеция и в „Грийн нафтали“ в Ню Йорк.

Джозефин Прайд

jozefin

Джозефин Прайд се фокусира върху пресечната точна между изобразително изкуство и фотография. Работата ѝ изследва идеята за „изкуството като стока и съблазнителните качествена на по-широкия арт свят“. От „Тейт“ добавят, че тя „поставя под въпрос установените практики на галерията“.

Художничката е номинирана за самостоятелната си изложба „Грешки в мисленето на човека, който съм“ в „Си Си Ей Уотис“ в Сан Франциско“. Един от нейните експонати е модел на товарен локомотив „Юниън Пасифик“, който тегли два вагона – на тях зрители от публиката могат да се повозят из галерията.

Новият лауреат на наградата „Търнър“ ще бъде обявен в Лондон на 6 декември. Догодина пък отличието ще бъде връчено в Хъл, който ще е Град на културата във Великобритания.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС