Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Наградите за „Ваканция с книга“ тази седмица

Чехов, Виктор Пелевин, Хюс Хайер, Елена Алексиева... и 2 билета за Балетна гала в Античния театър в Пловдив

Книжните заглавия в наградния фонд на конкурса тази седмица. Снимка: Площад Славейков - Наградите за „Ваканция с книга“ тази седмица

Книжните заглавия в наградния фонд на конкурса тази седмица. Снимка: Площад Славейков

Конкурсът „Ваканция с книга“ продължава. Победителите от миналата седмица вече се отбиват в редакцията на „Площад Славейков“ за наградите – и първите, които дойдат, имат възможност да изберат сред предложените заглавия. Очакваме още снимки от вашите ваканции с книги – конкурсът е до края на август.

Изпращайте ни снимките си на адрес ploshtadslaveikov@gmail.com заедно с кратко (или дълго) описание къде е направен кадърът, защо сте избрали това място за почивка и с какво ви привлече тази книга. Припомняме Ви да правите снимките във формат „пейзаж“ (хоризонтални), за да са по-удобни за публикация.

Награди ще получат фотографиите, които съберат най-много лайкове в страницата на „Площад Славейков“ във Фейсбук – а най-хубавите ще попаднат и в сайта, в седмичната ни рубрика „Топ 10 на Книжен център „Гринуич”.

Наградите тази седмица:

КОНЦЕРТ НА ОРКЕСТЪРА НА КИТАРИСТИТЕ НА БАРСЕЛОНА

1. „Свети вълк“ от Елена Алексиева

„Свети Вълк“ ни повежда в историята на самотен пътник, който една нощ слиза от влака насред полето. Тръгнал е за морето, но не стига дотам, а се озовава в нелегален рудник, в цял подземен град. Там той среща своя съученик Колимечков, и докато копаят, земята е разтърсена от взрив. Търсейки къде е срутването, в изоставените галерии двамата попадат на пищна циганска сватба.

Светлозар Желев пише, че това е „най-зрялата, завършена, стилистично изградена, езиково и психологически плътна и монолитна, експериментална и екстраординерна творба“ на Алексиева. Книгата е отличена с националната награда „Роман на годината“ на Националния дарителски фонд „13 века България“.

2. „Черните камъни“ от Хюс Кайер

„Черните камъни“ ни среща с два народа – на Търговците и на Каменоломците. Те си общуват единствено за извършване на търговски сделки, но не дружат и дори не е прието представители на единия народ да посещават града на другия. Две деца ще променят това, след като мистериозно момиче губи гривната си на пътя между двата града. Посланието на историята е за толерантност, разбирателство и човеколюбие.

Вижте още: ОТКЪС ОТ „ЧЕРНИТЕ КАМЪНИ“

3. „За писането“ от Антон Павлович Чехов

„Литературата е труд”; „Краткостта е сестра на таланта”; „Сюжетът трябва да бъде нов, а фабула може и да няма”; „Езикът трябва да бъде прост и изящен”… Някои от най-прочутите сентенции на Антон Павлович Чехов, които днес са станали част от ежедневната реч, не са цитати от велики негови произведения, а от неговите писма. Малка част тях са публикувани на български език, но едни от най-хубавите – до брат му Александър – излизат за първи път на български език в сборника „За писането“. Тъкмо от тези писма са цитираните фрази.

Вижте още: ЧЕХОВ ДО БРАТ СИ: КОЙ БИ МОГЪЛ ДА ПРЕДПОЛОЖИ, ЧЕ ОТ НУЖНИКА МОЖЕ ДА ИЗЛЕЗЕ ТАКЪВ ГЕНИЙ?

4. „Седем разговора с Хорхе Луис Борхес“ от Фернандо Сорентино

Фернандо Сорентино, въодушевен читател на Борхес, получава шанса да разговаря с Борхес в продължение на седем дни, само следобедите. Какво за Борхес е Библията, какъв е неговият рай, какво е общото между Шопенхауер и Хитлер, с какво Хенри Джеймс превъзхожда Кафка, каква е тайната на романите на Артър Конан Дойл, кой е истински фантаст – Жул Верн или Хърбърт Уелс, защо Борхес не харесва Хемингуей, защо „Божествена комедия” няма религиозна стойност, защо литературата не трябва да прилича на журналистиката, защо романът ще изчезне.

5. „Изповед“ от Лев Толстой

„Изповед“ е автобиографично есе, отбелязало преломен момент в живота на писателя, когато рухва цялото му разбиране за света. Въпреки краткия си обем – едва 100 страници, текстът и до днес се приема за един от ключовите на писателя.

Когато навършва 51, Толстой е в лошо психическо здраве, анализирайки живота си, решава, че е „безсмислено зло“. По това време „Война и мир“ и „Ана Каренина“ вече са му донесли слава и обещание за литературно безсмъртие, здрав е физически, има голямо семейство… и мисли за самоубийство.

Вижте още: ОТКЪС ОТ „ИЗПОВЕД“ НА ЛЕВ ТОЛСТОЙ

6. „Животът на насекомите“ от Виктор Пелевин

„Наташа и Марина, Артур и Арнолд, Серьожа и Николай са най-обикновени руснаци и като всеки един от нас – незабележими наглед насекоми. Цял един свят – с остри мандибули и корави надкрилия, – който убива времето си на брега на морето в Крим, както може: напива се с водка и одеколон, пуши марихуана, танцува, философства на лунна светлина, мечтае за Америка и светлото капиталистическо бъдеще. И в същото време лети, пърха, жили и смуче кръв, търкаля топки тор и умира, смазан от безогледна подметка, разпнат за някоя мухоловка, разкъсан от себеподобните си. Какьвто в края на краищата е животът ни…“

„Животът на насекомите“ (1993) е сочен от критиката като един от най-важните в творческото развитие на Пелевин. Определян като роман антиутопия, постсоциалистически сюрреализъм, „пастиш“ и „колаж“, той е наситен с дълбоко философско съдържание, в което човешкото начало влиза в екзистенциален конфликт с абсурда, жестокостта и безсмислието на битието.

7. „Балетна Гала“, спектакъл на Пловдивската опера и балет в Античния театър, част от фестивала „Опера Оупън“

Сцени от „Спящата красавица“, „Пепеляшка“, „Лебедово езеро“, „Дон Кихот“, „Кармен“ и „Болеро“ ще бъдат изпълнени в Античния театър на 27 август от 20,30 ч. Участват солисти от Щатсбалет Берлин, Софийска опера и балет, Балет „Арабеск“, Балет и оркестър на Пловдивската опера. Диригент е Бисера Чадловска, Северна Македония.

Кадри от спектакъла „Лебедово езеро“ на „Опера Оупън“, откъс от който ще бъде изпълнен на 27 август: 

Снимка: Валентина Биларева/Пловдивска опера и балет

Снимка: Валентина Биларева/Пловдивска опера и балет

Снимка: Валентина Биларева/Пловдивска опера и балет

Снимка: Валентина Биларева/Пловдивска опера и балет