Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Наградите „Златен век“: Малкия Моцарт и по-добре късно, отколкото никога (снимки)

Отличия за Анри Кулев, Стефан Димитров, Досьо Досев, Бисер Деянов, Аделина Филева, Валентин Геров, Мая Новоселска...

Актьорът Досьо Досев с наградата „Златен век“ огърлие. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Наградите „Златен век“: Малкия Моцарт и по-добре късно, отколкото никога (снимки)

Актьорът Досьо Досев с наградата „Златен век“ огърлие. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Няколко десетки български творци и дейци на културата бяха почетени от Министерството на културата за 24 май, някои от тях получиха най-високото отличие на висшето държавно ведомство с награди „Златен век“. Церемонията се проведе четири дни след празника, в зала на последния етаж в Националната галерия „Квадрат 500“.

С най-високата министерска награда – огърлие „Златен век“, за изключителен принос в развитието и популяризирането на българската култура и изкуство бяха отличени аниматорът Анри Кулев, композиторът Стефан Димитров, актьорът Досьо Досев, балетистът Бисер Деянов и изкуствоведът и директор на Софийската градска художествена галерия Аделина Филева.

„Ние, нашето министерство – много хора казаха и това е вярно – почитаме всички региони. Почитаме и малките населени места. Следим какво се случва и за нас това е въпрос на чест. Гордея се с тази политика“, каза министърът на културата Боил Банов.

Събитието започна малко необичайно – първото отличие бе грамота (почетен знак) за 11-годишния пианист Ивайло Василев. „Малкия Моцарт”, както някои медии наричат талантливото момче, благодари на учителите си, на Министерството на културата и на министър-председателя, с което разсмя всички присъстващи.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Министърът на културата Боил Банов и 11-годишният пианист Ивайло Василев. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Малкият Ивайло се появи два пъти пред публиката – втория път повикан от Стефан Димитров (който днес празнува 70-ия си рожден ден), за да му каже колко много се гордее, че страната ни има деца като него.

Композиторът Стефан Димитров. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Повечето наградени благодариха лаконично, например актьорът Досьо Досев каза с усмивка:

„Все пак, по-добре късно, отколкото никога – благодаря!“.

Изкуствоведът Аделина Филева. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Балетистът Бисер Деянов. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Художникът Анри Кулев. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Грамота и звезда за значим принос получиха виолистът проф. Валентин Геров, актрисата Мая Новоселска (която бе на турне и не успя да си получи лично наградата), хореографът Любчо Василев, кинооператорът Христо Тотев и Николай Николов, председател на настоятелството на читалище „Добри Войников 1856” – Шумен.

Грамота и почетен знак „Печат на цар Симеон Велики” (златен и сребърен) бяха връчени на 31 творци, сред които актрисата Мая Бежанска, художника Венелин Шурелов, режисьора Коста Биков. Още 32 изявени културни дейци и организации бяха отличени с грамоти за принос в развитието и популяризирането на българската култура.

Актрисата Мая Бежанска. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Художникът Венелин Шурелов. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

МОЦАРТ – РЕКВИЕМ

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3