Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Най-бедният президент на премиерата на филма за живота му във Венеция

Бившият уругвайски президент Хосе Мухика приема поздравления на кинофестивала във Венеция, където бе показан документалният филм за живота му, заснет от Емир Кустурица. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Най-бедният президент на премиерата на филма за живота му във Венеция

Бившият уругвайски президент Хосе Мухика приема поздравления на кинофестивала във Венеция, където бе показан документалният филм за живота му, заснет от Емир Кустурица. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият президент на Уругвай Хосе Мухика е във Венеция за премиерата на документалния филм на Емир Кустурица „El Pepe, una vida suprema“, посветен на бившия държавен глава.

83-годишният днес Мухика е познат като „най-бедният президент в света“, тъй като по време на управленския си мандат (2010 – 2015 г.) дарява 90% от заплатата си на благотворително дружество, отказва се от резиденцията, предоставена му от държавата и живее със съпругата си в малка ферма, където отглежда цветя и дори ползва вода от кладенец.

В годината на встъпването си в длъжност Мухика декларира „богатство“ от 1800 долара – колкото струва колата му „Volkswagen Beetle“ от 1987 г. Същата година дарява половината от собствеността си, оценена за 215 хил. долара (равностойността на неголямо количество земя, една къща и няколко трактора). Парите са дадени в помощ на бедните и младите предприемачи, които искат да започнат свой бизнес.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg