Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Шест века по-късно: Най-богатите фамилии във Флоренция са същите

Италиански икономисти са сравнили данъците в града от 1427-а и 2011-а

Фамилиите начело на социално-икономическата стълбица шест века по-късно са и с най-добри доходи сред сегашните данъкоплатци. - Шест века по-късно: Най-богатите фамилии във Флоренция са същите

Фамилиите начело на социално-икономическата стълбица шест века по-късно са и с най-добри доходи сред сегашните данъкоплатци.

Най-богатите семейства във Флоренция, Италия, все още се справят много добре – 600 години по-късно, за да сме точни. Това е така според скорошно изследване на двама италиански икономисти, Гулиелмо Бароне и Сауро Мочети, които правят сравнителен анализ на флорентинските данъчни плащания от 1427-а и от 2011-а, разказва новинарската платформа „Кварц“. Съпоставяйки богатството на хора със същите фамилни имена тогава и сега, те стигат до извода, че и след 600 години най-богатите семейства във Флоренция са едни и същи.

„Най-добре печелещите днешни данъкоплатци са потомци на социално-икономическия елит отпреди шест века“, отбелязват Бароне и Мочети.

Изследването използва уникална база данни – данъчната информация за 1427 г. е дигитализирана и достъпна онлайн, така че за екипа е възможно да покаже дълготрайните тенденции на икономическата мобилност.

Макар да признават и недостатъците в метода на проследяване на семейното богатство по фамилни имена, те отбелязват, че италианските имена обикновено са типично регионални и имат тенденцията да се запазват в поколенията.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Фамилиите начело на социално-икономическата стълбица шест века по-късно са и с най-добри доходи сред сегашните данъкоплатци. Тези на водещите места имат най-престижни позиции, а наследниците на по-бедни семейства продължават да са с относително ниски доходи, включително и под средните.

Не е много изненадващо, че семействата предават парите си на своите деца, но все пак е забележително, че тези фамилии са успели да поддържат богатството през последователните обсади на Флоренция, при Наполеоновата кампания в Италия, диктатурата на Мусолини и две световни войни.

Изследването добавя още сведения за това как богатите остават богати. Подобни изследвания за Англия показват как семейният статус може да се запази над осем века или 28 поколения. Тази черта се наблюдава и в елитните семейства в Китай, чийто висок статус е останал от годините на Мао насам.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах