Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Най-богатите мъже за всички времена. Жени сред тях няма

Бил Гейтс е по-заможен от Чингис Хан в Топ 10 на „Тайм“ с най-влиятелните личности в човешката история

Злато навсякъде и кервани, натоварени със стотици килограми на път към Мека – съвремието не може да измери богатството на краля на Тимбукту Манса Муса. - Най-богатите мъже за всички времена. Жени сред тях няма

Злато навсякъде и кервани, натоварени със стотици килограми на път към Мека – съвремието не може да измери богатството на краля на Тимбукту Манса Муса.

Кой е бил по-богат – Джон Рокфелер, Йосиф Сталин или Чингис Хан? Това е прост въпрос с изключително сложен отговор, показва класация на американското издание „Тайм“, подреждаща десетте най-заможни хора за всички времена.

Часове интервюта с историци и финансисти водят до списъка по-долу – той, макар че би могъл да е предмет на солидни спорове, подрежда десетте най-силни фигури в историята според тяхното икономическо влияние върху света.

Сред десетимата най-богати мъже (в класацията няма жени, което не е изненадващо предвид твърде късно започналите опити за преодоляване на половото неравенство) има един-единствен наш съвременник – Бил Гейтс, който в момента според „Форбс“ е най-богатият човек на планетата.

Владетелите са на почит пред предприемачите – в списъка начело са императори, крале и диктатори, чието богатство в много от случаите практически е било имуществото на цялата им държава. На върха на класацията попада Манса Муса – кралят на Тимбукту от края на XIII и началото на XIV век, за чийто живот, окъпан в злато, се носят легенди.

Владетелите на Римската империя и на Китай в най-богатите им години са втори и трети, а четвърти е Акбар I, управлявал Индия в годините, когато притежава една четвърт от световния брутен вътрешен продукт. Пети пък е диктаторът на СССР Йосиф Сталин.

Едва във втората половина на класацията влизат големите предприемачи – сред тях е американският индустриалец от края на XIX век Андрю Карнеги, емблематичният банкер Джон Рокфелер и днешният технологичен магнат Бил Гейтс.

Ето някои подробности за десетимата най-богати в историята:

10. Чингис Хан

YuanEmperorAlbumGenghisPortrait

Живял: 1162 – 1227 г.

Страна: Монголска империя

Богатство: Огромно количество земи, но без друго имане

Чингис Хан несъмнено е един от най-успешните военни лидери на всички времена. Като владетел на Монголската империя, разраснала се от Китай до Европа, той практически е контролирал най-голямата в цялост държава в историята. И въпреки това изследователите твърдят, че Чингис Хан никога не е притежавал богатства.

Неговата щедрост е била ключът към успеха му. Той радушно споделял плячката със своите воини и командири, което умело го е предпазвало от опити за преврати или подялба на земите му. Чингис Хан така и не строи дворец за себе си или семейството си, не издига храм, гробница, дори къща. Роден е в юрта, а след смъртта си е увит в платно, като всеки друг човек, и погребан.

9. Бил Гейтс

gates

Живял: 1955 – до днес

Страна: САЩ

Богатство: 78,9 милиарда долара

Като най-богатия жив човек, имането на Бил Гейтс е лесно да се сметне. Тази година „Форбс“ го оцени на 78,9 милиарда долара, което е с около 8 млрд. повече от съоснователя на модната верига „Зара“ Амансио Ортега, вторият най-богат мъж днес.

8. Алън Руфъс, известен и като Алън Червения

Alan-Rufus

Живял: 1040 – 1093 г.

Страна: Англия

Богатство: 194 милиарда долара

Племенникът на Вилхелм Завоевателя, Руфъс, се присъединява към чичо си в Норманското нашествие. В крайна сметка Руфъс умира с 11 хиляди тогавашни паунда, което според Филип Бересфорд и Бил Рубинщайн, автори на книгата „Най-богатите сред богатите“, се равнява на около 7% от брутния вътрешен продукт на Англия в онова време. Или приравнено към 2014 г. – на 194 милиарда долара.

7. Джон Рокфелер

rokf

Живял: 1839 – 1937 г.

Страна: САЩ

Богатство: 341 милиарда долара

Рокфелер започва да инвестира в петролната индустрия през 1863 г. и до 1880 г. неговата компания контролира 90% от американското производство на петрол. През 1918 г. богатството му се оценява на около 2% от икономическия износ на САЩ. Същият дял през 2014 г. би бил 341 милиарда долара.

6. Андрю Карнеги

carnegie

Живял: 1835 – 1919 г.

Страна: САЩ

Богатство: 372 милиарда долара

Рокфелер е по-известният, но Карнеги определено е по-богатият американец. Шотландският имигрант продава своята компания „Американска стомана“ на „Джей Пи Морган“ през 1901 г. за 480 милиона долара. Това е приблизително 2,1% от БВП на САЩ за това време, т.е. съотнесено към 2014 г. би означавало 372 милиарда долара.

5. Йосиф Сталин

stalin

Живял: 1878 – 1953 г.

Страна: СССР

Богатство: Пълен контрол над държава с 9,6% от световния БВП

Сталин е необичайна фигура за модерната икономическа история – диктатор с пълна власт, който владее една от най-големите икономики в света. И тъй като е невъзможно да се отделят богатството на самия Сталин от богаството на Съветския съюз, неговата уникална комбинация от икономическа мощ и абсолютна власт над СССР карат множество икономисти да го номинират за един от най-заможните хора в света.

Според данни от 1950 г., три години преди Сталин да умре, Съветският съюз формира 9,6% от световната икономика. Съотнесено към 2014 г., това би било еквивалент на близо 7,5 трилиона долара. И въпреки че тези пари не принадлежат директно на Сталин, той е имал възможността да харчи каквато и да е част от тях за каквото пожелае.

4. Акбар I

akbar

Живял: 1542 – 1605 г.

Страна: Индия

Богатство: Управлява империя с 25% от световния БВП

Най-великият индийски император според историците е владеел една четвърт от световния брутен вътрешен продукт. По думите на покойния икономически историк Ангъс Мадисън, БВП на глава от населението в Индия по времето на Акбар е бил сравним с това на Елизабетинска Англия – но управляващата класа в Индия е имала далеч по-екстравагантно и разточително ежедневие в сравнение с европейската.

3. Император Шъндзун

150724_EM_RichestPeople_Shenzong

Живял: 1048 – 1085 г.

Страна: Китай

Богатство: Управлявал империя с между 25 и 30% от световния БВП

Китайската династия Сонг (960 – 1279 г.) е една от най-мощните икономически империи в историята. Според проф. Роналд Едуардс от Тамкангския университет, в пика си тя е правила между 25 и 30% от световния брутен вътрешен продукт.

Богатството на империята е идвало от две неща – технически иновации и изключително умение в събирането на данъци, което според учените е изпреварило със стотици години европейските правителства. Освен това по онова време управлението в Китай е силно централизирано, което значи, че в ръцете на императора е концентриран пълният контрол върху икономиката.

2. Император Октавиан Август

augustus_prima_head

Живял: 63 г. пр. Хр. – 14 г. сл. Хр.

Страна: Римска империя

Богатство: 4,6 трилиона долара

Не просто Октавиан Август е бил начело на империя, произвеждаща 25 до 30% от световния БВП, но и според проф. Йън Морис от Станфордския университет, владетелят в един момент е имал лично богатство от около една пета от икономиката на държавата си. Това може да се оцени като 4,6 трилиона долара през 2014 г. В определен период Август лично притежава цял Египет. Трудно е да си представим днес неговата власт…

1. Манса Муса

150724_EM_RichestPeople_Musa

Живял: 1280 – 1337 г.

Страна: Мали

Богатство: По-богат, отколкото някой може да опише

Манса Муса, кралят на Тимбукту, често е описван като най-богатият човек в историята. По негово време африканското кралство е най-големият производител на злато в света – тогава и скъпоценният метал се търгува на изключително висока стойност.

Практически няма начин да се оцени точно имането на Манса Муса. Летописи, разказващи за хаджа му до Мека, предизвикал криза в Египет, споменават за керван от десетки камили, всяка една от които натоварена със стотици килограми злато (според проф. Ричард Смит от Феръм Колидж златната продукция на Мали за онова време е около тон годишно).

Други хроники твърдят, че армията на Муса е била от 200 хиляди мъже, сред които 40 хиляди стрелци – толкова дори модерните военни сили би било трудно да изпратят на бойното поле. Съществуват рисунки на Муса, на които той държи златен скиптър, седи на златен трон, държи златна чаша и на главата си има златна корона – и дори слугите му са окичени със злато.

В крайна сметка – ако никой дори не може да опише какво притежаваш, то ти си дяволски богат.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90