Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

2016: Теодора Димова най-четеният български писател

За пръв път жена е най-търсеният автор в Столичната библиотека. Останалите фаворити - Стефан Цанев, Георги Господинов, Деян Енев

Теодора Димова получи наградата за български писател на годината на церемония в Столична библиотека в петък. Снимка: Емил Георгиев - 2016: Теодора Димова най-четеният български писател

Теодора Димова получи наградата за български писател на годината на церемония в Столична библиотека в петък. Снимка: Емил Георгиев

Теодора Димова е българският писател на годината на Столичната библиотека. За първи път жена е най-четеният автор от каталога на институцията. Димова е третият носител на званието, след Георги Господинов (2014 г.) и Стефан Цанев (2015 г.).

Писателката получи приза съвсем скоро след като издаде новата си книга, „Първият рожден ден“, повест, в която Димова говори с читателите си на две нива – като убедена християнка и като човек, който не е загубил вярата си в човека.

Георги Господинов и Стефан Цанев и през настоящата година са сред най-търсените български писатели. Петима са авторите в класацията на Столична библиотека, но те не са подредени по „резултатите“ си чрез читателите. Освен създателите на „Български хроники“ и „Физика на тъгата“, това са Здравка Евтимова, Деян Енев и Владимир Зарев.

Стефан Цанев

Стефан Цанев

Вижте още: 2015: СТЕФАН ЦАНЕВ – НАЙ-ЧЕТЕНИЯТ БЪЛГАРСКИ ПИСАТЕЛ

За първи път бе връчена награда и за автор на детска и юношеска литература на годината – статуетката бе за Юлия Спиридонова – Юлка. Отличие имаше и за научно-популярна литература, базирано отново на читателското търсене. То бе присъдено на арабиста Владимир Чуков.

Традиционно бе връчена и наградата Читател на годината. Неин лауреат стана Калояна Славова. Титлата Читател на детска литература получи 10-годишният Никола Иванов. В категорията за „виртуален“ читател приз бе даден на Николай Терзийски.

Юлия Спиридонова – Юлка

Юлия Спиридонова – Юлка

Здравка Евтимова

Здравка Евтимова

Деян Енев

Деян Енев

Никола Иванов – Читател на детска литература

Никола Иванов – Читател на детска литература

Калояна Славова, Читател на годината

Калояна Славова, Читател на годината

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90