Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Най-далечната галактика (видео)

НАСА засне GN-z11 – днес я виждаме така, както е изглеждала преди 13,4 милиарда години

Чрез откритието изследователите се приближават до първите галактики, които са формирани във Вселената.  - Най-далечната галактика (видео)

Чрез откритието изследователите се приближават до първите галактики, които са формирани във Вселената.

Чрез телескопа „Хъбъл“ международен екип от астрономи подобри космическия рекорд за разстояние, като измери най-далечната галактика, виждана някога от човека във Вселената. На тази изненадващо ярка ранна галактика, именувана GN-z11, днес гледаме така, както е изглеждала преди 13,4 милиарда години – едва 400 милиона години след Големия взрив. GN-z11 се намира в посоката на съзвездието Голяма мечка.

„Направихме голяма стъпка назад във времето, отвъд онова, което очаквахме да можем да направим с „Хъбъл“ – казва главният изследовател на екипа, Паскал Ойш от Йейлския университет. – Виждаме GN-z11 в момент, когато Вселената е била само на 3% от сегашната си възраст.“

В екипа от астрономи влизат учени освен от Йейл, още от Космическия телескопски научен институт и Университета в Калифорния, съобщава се на официалния сайт на НАСА.

Чрез откритието изследователите се приближават до първите галактики, които са формирани във Вселената. Новите наблюдения с „Хъбъл“ отвеждат астрономите до нива, които се смяташе, че ще са постижими едва след пускането в експлоатация на предстоящия телескоп на американската космическа агенция – „Джеймс Уеб“.

Настоящото замерване осигурява солидно доказателство, че някои необичайни и неочаквано ярки галактики, откривани по-рано в изображения от „Хъбъл“, са наистина на изключителни разстояния.

Астрономите измерват големите разстояния чрез определяне на „червеното отместване“ на галактиката. Това явление е резултат от разширяването на Вселената; всеки далечен обект в нея изглежда се отдалечава от нас, защото светлината му се разтяга към по-дълги, червеникави вълни, за да достигне до телескопите на Земята. Колкото по-силно е „червеното отместване“, толкова по-далеч е галактиката.

Пътят на развитието на Вселената

Пътят на развитието на Вселената

Преди учените да установят разстоянието до GN-z11, другата най-далечна галактика бе видяна както е изглеждала преди 13,2 милиарда години, т.е. с „червено отместване“ от 8,68. Сега е потвърдено, че GN-z11 по тази скала има 11,1 пункта – и е с цели 200 милиона години по-близо до Големия взрив.

Галактиката е около 25 пъти по-малка от Млечния път и има само 1% от масата на звездите в нашата галактика. При все това, новородената GN-z11 расте бързо и формира нови слънца с темп около 20 пъти по-голям от нашия.

Резултатите разкриват изненадващи нови следи за природата на най-ранната фаза от развитието на Вселената. Учените смятат, че е удивително съществуването на толкова масивна галактика само 200 до 300 милиона години след като започват да се оформят първите изобщо звезди – как тя „произвежда“ слънца толкова бързо и колко скоростно се разширява.

Откритията силно засилват и нетърпението около пускането на новия телескоп на НАСА, което ще се случи през 2018 г. А с „Джеймс Уеб“ астрономите са готови да стигнат и още по-далеч.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg