POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Най-дългият висящ мост отворен в Швейцария (снимки)

Дълъг е 494 метра и виси на 85 метра над земята

Новият мост е част от двудневен пешеходен маршрут между Цермат и Грехен в Южна Швейцария. Снимки: ЕПА/БГНЕС - Най-дългият висящ мост отворен в Швейцария (снимки)

Новият мост е част от двудневен пешеходен маршрут между Цермат и Грехен в Южна Швейцария. Снимки: ЕПА/БГНЕС

Близо 500 метра е дължината на моста за пешеходци, обявен за най-дългия висящ пешеходен мост в света. Намира се близо до швейцарския град Цермат и е опънат над дефилето Грабенгуфер.

Наречен Европейски, реалната дължина на моста е 494 метра и виси на 85 метра над пропастта.

Цитиран от Би Би Си, туристическият съвет в Цермат твърди, че това е най-дългият мост в света. За сравнение мостът в Ройте, в областта Тирол, Австрия, е с по-малка дължина – 405 метра, но виси на 110 метра над земята.

Новият мост край Цермат, чиито въжета тежат около осем тона, има система срещу люлеене. Той е част от двудневен пешеходен маршрут между Цермат и Грехен в Южна Швейцария с изглед към алпийския връх Матерхорн (4478 м).

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg