VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Най-добрата книга, печелила някога „Букър“: „Английският пациент“

Публично гласуване определи романа на Майкъл Ондатджи за най-добрия лауреат на наградата „Букър“ за последните 50 г.

Ралф Файнс в кадър от „Английският пациент“ - филм с 9 награди „Оскар“ - Най-добрата книга, печелила някога „Букър“: „Английският пациент“

Ралф Файнс в кадър от „Английският пациент“ - филм с 9 награди „Оскар“

Преди 26 години съревнованието между добрите литературни произведения е толкова голямо, че журито на наградата „Ман Букър“ излъчва двама лауреати – това са Майкъл Ондатджи и Бари Ънсуърт. Тази неделя най-накрая едната от двете книги взе преднина. Бестселърът „Английският пациент“ (1992) спечели приза „Златен Ман Букър“ след публичен вот и така го определи за най-доброто произведение от всички лауреати на наградата за последния половин век, отбелязва „Гардиън“.

Точно 50 години от началото на литературната награда се навършват през 2018-а, затова бе учреден и призът „Златен Букър“. Журито трябваше да изчете отново всичките 52 победители и от тях да номинира по едно произведение за всяко десетилетие. Така за финалното гласуване останаха „In a Free State“ на Видиядхар Сураджпрасад Найпол (за 70-те години), „Лунен тигър“ на Пенелъпи Лайвли (80-те), „Английският пациент“ на Майкъл Ондатджи (90-те), „Вълци“ на Хилари Мантел (2000 година) и „Lincoln in the Bardo“ на Джордж Сондърс за последното десетилетие. От тях публиката избра романа на Ондатджи.

На церемонията по награждаването писателят призна, че никога не е препрочитал отново „Английският пациент“ след излизането ѝ. Историята в книгата е за медицинска сестра, която се грижи за жестоко обгорял човек в италианска вила в края на Втората световна война.

Америка за България

„Дори за секунда не съм си помислял, че това е най-добрата книга в списъка, особено когато е наредена до творбата на В. С. Найпол, един от майсторите на нашето време, или пък до огромна работа като „Вълци“ – коментира Ондатджи. – Подозирам и знам повече от всеки друг, че „Английският пациент“ е все още мътна и с грешки в темпото.“

Той добави, че за него е много важно да бъдат споменати и авторите, които никога не са печелили наградата „Букър“, назовавайки имената на Уилям Тревър, Барбара Пим и Алис Мънро.

„Английският пациент“ печели 9 хил. гласа от читателите. В предишните гласувания за „Най-добър Букър“, проведени на 25-ата и 40-ата годишнина на литературния приз, наградената книга е една и съща – „Среднощни деца“ на Салман Рушди.

Романът на Ондатджи е адаптиран за големия екран през 1996 г. и печели девет награди „Оскар“. Във филма Ралф Файнс влиза в ролята на Ласло Алмаси, Жулиет Бинош въплъщава медицинската сестра Хана, която се грижи за него, а Кристин Скот Томас е в образа на Катрин Клифтън, с която има връзка Алмаси. Заради филма „Английският пациент“ е била и най-популярната книга в гласуването, но журито издава, че битката за излъчване на номинираните заглавия е била „доста кървава“ и продължила два часа.

Книгата е преведена на 38 езика, а авторът ѝ казва, че творбата му дала свобода – в периода, в който я писал, той загубил работата си като учител на пълен работен ден, така че довършването ѝ било като облог с него самия.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg