POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Най-добрата новина от площад „Славейков“ за последните 40 години

Десет нови дръвчета бяха посадени на площад „Славейков“ - дано да се хванат! Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Най-добрата новина от площад „Славейков“ за последните 40 години

Десет нови дръвчета бяха посадени на площад „Славейков“ - дано да се хванат! Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Залесяването на площад „Славейков“ започна и – изглежда – (поне засега) завърши. От няколко дни десет нови дръвчета, високи по 5-6 метра, красят пространството, в което ремонтът все още продължава. Това е най-мащабната акция от този вид на площада през последните близо 50 години. Досега тенденцията бе дърветата там да стават все по-малко.

Съгласно публикуваните документи, първоначалният план за ремонта предвиждаше вторият ред дървета (откъм Алианса) да бъдат изцяло премахнати, а първият ред – изсечени и заменени с нови фиданки. Година преди началото на реконструкцията Общината се отказа от тази идея. Беше дадено обещание съществуващата дървесна растителност да се запази и дори да се увеличи.

Спазено ли е обещаното?

Четири месеца преди крайния срок на ремонта е трудно да се даде еднозначен отговор. Десетте нови чинара на площада категорично са чудесна новина. С тях дърветата на „Славейков“ сега са 28. В началото на май 2018 г., когато книжарите се изнесоха, от Общината поръчаха карта на цялата дървесна растителност по ул. „Граф Игнатиев“. На тази карта се вижда, че на площада преди началото на ремонта е имало 26 широколистни дървета (чинари и дъбове). Сега са с две повече. Дори с повече от две, защото по време на ремонта някои от чинарите, преброени като налични, изсъхнаха и бяха заменени.

А от старите снимки личи, че в началото на 30-те години на „Славейков“ са били посадени две редици от по 17 фиданки – или (заедно с един по-стар чинар в края на площада до ул. „Раковски“) 35 дървета. Сега, да повторим, са 28 (19 откъм трамвайната линия и 9 във втората редица). В духа на старите вестници може да отбележи, че „в последните две седмици Общината е направила за залесяването на площад „Славейков“ повече, отколкото други общини и народи са постигали за 20 години!“. А може да се каже и че, макар и подновен, старият площад не може да достигне нивото си от предвоенната 1939 година.

И все пак десетте нови чинара са най-добрата новина от площад „Славейков“ през последните 40 години – стига да се хванат. Останалото още не е готово.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90