Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Най-добре платените мъртъвци на 2016 г.

За последните 12 месеца Майкъл Джексън спечели 825 млн. долара от Онзи свят

След като стана Крал на попа, докато беше жив, сега Майкъл Джексън се възцари и в света на мъртвите. - Най-добре платените мъртъвци на 2016 г.

След като стана Крал на попа, докато беше жив, сега Майкъл Джексън се възцари и в света на мъртвите.

Докато Отвъдния свят става все по-гостоприемен за знаменитостите от шоубизнеса тази година – да споменем само Дейвид Боуи, Принс и Глен Фрей, отдавна заминалият си Майкъл Джексън отново е на върха, съобщава „Форбс“.

Мартенската продажба на 50-те процента от каталога с издателските права на Сони/АTV мюзик, които принадлежаха на Джексън, (прочут най-вече с правата върху песните на „Бийтълс“) за $750 милиона, го върна отново на върха. След като прекара доста време като номер 1 сред живите, заминалият си през 2009-а Крал на попа подчини и света на мъртвите, като оглави класацията с най-големи приходи на знаменитостите от Онзи свят. По ирония на съдбата това не се случи, благодарение на неговия музикален талант, а на добро бизнес решение.

Огромната печалба на мъртвия Джако се дължи до голяма степен на таланта на „Бийтълс“. А също и на глупостта на Пол Маккартни, който в средата на 80-те не просто позволил, ами дори посъветвал дуетната си половинка от песента Say, Say, Say да купи правата върху най-ценната част от собственото му творчество. Е, това се оказа страхотна инвестиция, а печалбата на Джаксън от $825 милиона е най-големият годишен приход за знаменитост от шоубизнеса – жива или мъртва. Майкъл купува каталога с издателските права върху песните на „Бийтълс“ през 1985 г. за $47,5 милиона. Десет години по-късно от „Сони“ му плащат $115 милиона за създаване на консорциум с 50-процентно участие, а през март тази година изкупиха и останилите 50 процента.

Чарлс Шулц, създателят на комикса „Фъстъчетата“, е на второто място сред най-високо платените покойници с $48 милиона. Аниматорът почина преди 16 години, но неговите Чарли Браун, Снупи и техните приятели продължават да живеят по страниците на вестници, списания и в интернет. А печалбите, които обикновено носят, рязко нараснаха през изминалата година заради приходите от „Фъстъчетата: Филмът“. Голф легендата Арнолд Палмър е последен в тройката с печалба от $40 милиона.

Кученцето Снупи печели добри пари за своя автор Чарлс Шулц и след смъртта му.

Кученцето Снупи печели добри пари за своя автор Чарлс Шулц и след смъртта му.

След останалите 13 богаташи от Отвъдния свят, изкарали парите си в периода от 1 октомври, 2015-та, до 1 октомври, 2016 г., високо са класирани също Принс (пето място с 25 млн. долара) и Дейвид Боуи (10,5 милиона долара и 11-о място) – първият от тях е продал над 2,5 милиона албума през изминалата година – повече от всеки мъртъв музикант. Боуи пък издаде последния си албум Blackstar само два дни преди смъртта си. Четвърти е Елвис Пресли (с $27 милиона долара). В тяхната компания са още Боб Марли – шести с 21 милиона долара – и Джон Ленън – осми с 12 милиона долара.

Между мъртъвците, изкарали много пари, са още американският детски автор Тиодор Зюс Гайзъл, по-известен просто като Доктор Зюс  (той е седми с 20 млн. долара), Алберт Айнщайн (11,5 млн. и девето място) и моделът Бети Пейдж (11 млн и десето място).

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах