Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Най-добрите в НАТФИЗ играят в Народния и „Армията“

Студенти на Ивайло Христов и Пламен Марков излизат на професионална сцена

Спектакълът „Бай Балчо споменува“ разказва за подвизите на войводата Стефан Караджа и за неговия род Бинбеловци. Снимка: Мариана Жижанова, студентка IV курс „Фотография“ - Най-добрите в НАТФИЗ играят в Народния и „Армията“

Спектакълът „Бай Балчо споменува“ разказва за подвизите на войводата Стефан Караджа и за неговия род Бинбеловци. Снимка: Мариана Жижанова, студентка IV курс „Фотография“

Два спектакъла от НАТФИЗ ще се играят на професионална сцена – и то в Народния и в Театър „Българска армия“. Двете представления получиха този шанс, след като бяха определени за най-добрите продукции през изминалата учебна година в театралната академия. И двете ще се играят при вход свободен.

Публиката в Народния театър ще гледа в понеделник, 29 май, „Януари“ от Йордан Радичков. Създадена през 1974 г., пиесата е поставяна многократно от родни и европейски трупи. За една вечер сега студентите на проф. Ивайло Христов ще пресъздадат йорданрадичковия свят отново на голямата сцена в Народния.

„В пиесата „Януари“ героите един по един се отронват и вместо тях на сцената застават вълци. Остава само един човек и спорът се състоеше в това дали и него да дам на вълците, или да го запазя невредим“, казва Радичков.

Един по един на сцената ще се „отронват“ Марияна Иванова, Александър Кънев, Анатолий Ставрев, Васил Витанов, Димитър Петров, Константин Гечев, Крис Атанасов, Мак Маринов, Марио Топалов, Мартин Петрушев, Ненчо Костов, Пламен Добрев и Христо Стефанов. Някои от тях вече познават усещането да играят в Народния театър, като част от актьорския състав на „Последното изкушение”, постановка на Веселка Кунчева.

Абсолвентите на Ивайло Христов излизат на голяма сцена под режисурата на актьора Ованес Торосян. Сценографията и костюмите са на Маргарита Данчева, а музикалното оформление – на И. М. А. Консултант по северозападните въпроси е Петко Венелинов.

Студентите на Ивайло Христов играят под режисурата на Ованес Торосян. Снимка: Зоя Стоянова, IV курс „Фотография“

На диалект ще се говори на театралната улица „Раковски“ и във вторник, 30 май, когато студентите на проф. Пламен Марков ще излязат на голямата сцена в Театър „Българска армия“. Представлението се нарича „Бай Балчо споменува“ и преди дни получи наградата „Най-най-най“ в НАТФИЗ.

„Бай Балчо споменува (как ненадейно забогатяват, ама ги застигва възмездието)“ е по летописа на Балчо Нейков. Балчо Нейков е търговец, събирал и записвал предания, разказвани му в края на XIX век от различни хора от Ямболско, Тулчанско и Провадийско. Начинанието му имало за цел да събере автентични разкази за подвизите на войводата Стефан Караджа и за неговия род Бинбеловци.

„Това събирателство е възложено на „бай Балчо“ от негов познат от Министерство на просвещението „с цели най-патриотични“, пък и да „изкара някой лев, щото се е разорил като търговец“. Основанието е било, че въпросният Балчо, бил „другарче като дете“ на прочутия войвода и даже някои от преданията са разказани на Балчо от майката на самия Стефан Караджа – разкрива проф. Пламен Марков. – Министерство на просвещението е изоставило предадения му ръкопис да събира прах близо 90 години, защото го е счело за възпитателно неподходящ за публикуване.“

В театралния текст са вплетени описания и сюжетни линии и от мемоарния ръкопис „Видрица“ на поп Минчо Кънчев от Старозагорско. По думите на режисьора, е „ползван и поп Пунчо, и анонимни приписки“.

Студентите на Пламен Марков излизат на голяма сцена в „Армията“Снимка: Мариана Жижанова, IV курс „Фотография“

Постановката на „Бай Балчо споменува“ е на проф. Пламен Марков, сценографията и костюмите са на Мира Каланова, музиката е написана от Петя Диманова, а диалектът и говорната кондиция са дело на проф. Иванка Бенчева и Лора Мутишева.

В ролите влизат Анелия Мангърова, Десислава Маджунова, Елена Петрова, Ирина Митева, Катерина Стоянова, Мария Сотирова, Полина Недкова, Славена Зайкова, Александър Евгениев, Александър Караколев, Ахмед Юмер, Венцислав Сариев, Георги Йовчев, Данаил Чирпански, Димитър Димитров, Николай Петров, Николай Желев, Станислав Кондов и Цветан Пейчев.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90