Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Най-добрите задни части, изложени в музей, търсят световни куратори

Класация на „Тюдорови дупета“, „божествени задни части“, „животински з***ици с форма на картоф“ в изкуството

Фонтанът на Тритон в центъра на Ница, Франция. Снимка: Площад Славейков - Най-добрите задни части, изложени в музей, търсят световни куратори

Фонтанът на Тритон в центъра на Ница, Франция. Снимка: Площад Славейков

Онлайн класация за най-добрите задни части, изложени в музей, организират световни институции. Кампанията „Битката на кураторите“ е активна още от април, но настоящата ѝ тематика #BestMuseumBum (Най-добро музейно дупе) привлече най-много потребители на социалните мрежи. Начинанието цели да привлече нови посетители, когато вратите на музеите отново получат разрешение да отворят, пише „Гардиън“.

Категориите варират от „Тюдорови дупета“, „божествени задни части“, до „животински за**ици с форма на картоф“. Под хаштагове с различните категории куратори и потребители на социалните мрежи споделят снимки на статуи, картини, скици и фигури, които обикновено не би трябвало да имат задни части с човешка форма, като например двукрака риба атлет.

„Битката на кураторите“ е инициатива на Йоркширския музей. В първия рунд на състезанието публиката трябваше да посочи най-зловещите артефакти от музейните колекции. Следващите теми бяха „фантастични фейкове“, „мистериозни обекти“, „гигантски транспортни средства“.

Онлайн кампанията предлага „възможност на музеите, независимо малки или големи, да споделят своите артефакти по дадената тема и да създадат световна онлайн експозиция“, обяснява говорител на институцията, цитиран от вестник „Express and Star“.

Настоящата тема успява да заинтригува най-голям брой потребители на социалните мрежи, които кураторите се надяват, че един ден ще посетят и самите музеи. Сред споделяните кадри са задни части на препариран тапир, изтъркани от галене, както и бельо на 3500 г. Сред по-интересните находки покрай световните изложби на музейни дупета е и наблюдението на Кралския оръжеен музей в Лийдс, че задните части на Хенри VII са се уголемили с 50 см за 20 г., съдейки по броните му в колекцията им.

Надпреварата провокира международен отзвук. Включиха се музеи от Канада и Литва, а японският „Ota Memorial Museum of Art“ се присъедини с няколко дупета на сумисти, дело на художника Хокусай.

Холандският Музей на свободата сподели за „антихитлерова възглавничка за карфици“.

Оксфордският музей сподели за „лъскава сплескана прасковка“, задницата на скулптура, износила се от докосването на твърде много ръце. Загрижени потребители попитаха дали може да бъде възстановена, но от институцията побързаха да отговорят, че фигурата е повредена не от скорошните посетители, а от времето, когато е била изложена в музея на Олдърман Флечър.

Тази седмица новата тема в „Битката на кураторите“ е „звездни обекти“, посветена на най-популярните музейни единици. Тя ще бъде и последна, съобщават от Йоркширския музей.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90