Най-добрият и най-лошият писател според Вирджиния Улф

Предлагат на търг дневник, определен от аукционната къща като „литературно бижу“

Литературните предпочитания и антипатии на Вирджиния Улф са събрани в две страници. Снимка: „Dominic Winter Auctioneers“ - Най-добрият и най-лошият писател според Вирджиния Улф

Литературните предпочитания и антипатии на Вирджиния Улф са събрани в две страници. Снимка: „Dominic Winter Auctioneers“

Дневник, в който Вирджиния Улф определя най-добрия и най-лошия писател в литературата, ще се появи на търг във Великобритания. „Реално и наистина: Книга с литературни признания“ ще бъде предложена от „Dominic Winter Auctioneers“ в Глостършър. В изданието могат да се намерят отговорите на писателката срещу определения като „най-големия гений“ и „най-лошия английски романист“, пише Би Би Си.

Това е „уникално литературно бижу“, коментира Крис Олбъри от аукционната къща. Навремето книгата е била разпратена на десетина писатели, сред които Улф и Маргарет Кенеди, и ръкописните им отговори са датирани между 1923-а и 1927 г. Въпросите са общо 39 и варират от „Кой е най-великият автор на проза, живял някога“ до „Кой е най-лошият английски драматург?“.

Книгата е открита от Уилям Макеси, внук на Маргарет Кенеди, докато преглеждал наследството ѝ.

Техните нехаресвания са извор на забавление“, коментира той.

Например Джеймс Джойс и Дейвид Хърбърт Лорънс са двамата, посочени като „най-надценените живи английски писатели“.

„Интересно е как се променят възприятията, особено предвид, че много малка част от писателите, които обичаме днес, са споменати в книгата“, казва Макеси.

Стойността на изданието е определена между 4 и 6 хил. паунда (между 4,5 и 6,7 хил. евро).

„С по-малко от 100 ръкописни думи с отличителното си лилаво мастило Вирджиния Улф ни казва толкова много за литературните си предпочитания и антипатии – коментира Олбъри. – Човек може да прочете цели биографии в търсене на подобни откъси, но ето ги тук, подредени на две страници. Това наистина е едно уникално литературно бижу.“

Малко са въпросите, на които писателите единодушно отговорят. За най-добрия писател на гръцки е посочен Омир. При латинския е изтъкнат поетът Лукреций. Съгласяват се и по въпроса за най-големия гений, живял някога сред пишещите – Шекспир.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах