Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Най-добрият и най-лошият писател според Вирджиния Улф

Предлагат на търг дневник, определен от аукционната къща като „литературно бижу“

Литературните предпочитания и антипатии на Вирджиния Улф са събрани в две страници. Снимка: „Dominic Winter Auctioneers“ - Най-добрият и най-лошият писател според Вирджиния Улф

Литературните предпочитания и антипатии на Вирджиния Улф са събрани в две страници. Снимка: „Dominic Winter Auctioneers“

Дневник, в който Вирджиния Улф определя най-добрия и най-лошия писател в литературата, ще се появи на търг във Великобритания. „Реално и наистина: Книга с литературни признания“ ще бъде предложена от „Dominic Winter Auctioneers“ в Глостършър. В изданието могат да се намерят отговорите на писателката срещу определения като „най-големия гений“ и „най-лошия английски романист“, пише Би Би Си.

Това е „уникално литературно бижу“, коментира Крис Олбъри от аукционната къща. Навремето книгата е била разпратена на десетина писатели, сред които Улф и Маргарет Кенеди, и ръкописните им отговори са датирани между 1923-а и 1927 г. Въпросите са общо 39 и варират от „Кой е най-великият автор на проза, живял някога“ до „Кой е най-лошият английски драматург?“.

Книгата е открита от Уилям Макеси, внук на Маргарет Кенеди, докато преглеждал наследството ѝ.

Техните нехаресвания са извор на забавление“, коментира той.

Например Джеймс Джойс и Дейвид Хърбърт Лорънс са двамата, посочени като „най-надценените живи английски писатели“.

„Интересно е как се променят възприятията, особено предвид, че много малка част от писателите, които обичаме днес, са споменати в книгата“, казва Макеси.

Стойността на изданието е определена между 4 и 6 хил. паунда (между 4,5 и 6,7 хил. евро).

„С по-малко от 100 ръкописни думи с отличителното си лилаво мастило Вирджиния Улф ни казва толкова много за литературните си предпочитания и антипатии – коментира Олбъри. – Човек може да прочете цели биографии в търсене на подобни откъси, но ето ги тук, подредени на две страници. Това наистина е едно уникално литературно бижу.“

Малко са въпросите, на които писателите единодушно отговорят. За най-добрия писател на гръцки е посочен Омир. При латинския е изтъкнат поетът Лукреций. Съгласяват се и по въпроса за най-големия гений, живял някога сред пишещите – Шекспир.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg