Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Най-добрият спектакъл, който сте гледали, от същия режисьор

Словенецът Йерней Лоренци ще поставя у нас, в Народния театър

Сцена от спектакъла на Йерней Лоренци „Илиада“, игран през 2016-а на сцената на Сатиричния театър. - Най-добрият спектакъл, който сте гледали, от същия режисьор

Сцена от спектакъла на Йерней Лоренци „Илиада“, игран през 2016-а на сцената на Сатиричния театър.

Фразата „Най-добрият спектакъл, който съм гледал“ плъзна из столичното театрално общество преди две години, провокирана от едно словенско представление на сцената на Сатирата. Всички искаха да се уверят дали „Илиада“ действително е толкова добър, колкото се говореше. Но спектакълът беше само един – сега обаче ценителите на театъра у нас ще могат да видят друго заглавие на същия режисьор, Йерней Лоренци.

Лоренци е получил покана да поставя в нашия Народен театър, съобщи на среща с медиите директорът на първата трупа Мариус Донкин. Пиесата все още не е избрана, но Донкин прогнозира, че публиката ще види спектакъла на Лоренци в рамките на година и половина. Директорът изтъкна, че точно този режисьор бил едно от предложенията му, когато кандидатствал да оглави театъра.

През 2016-а „Илиада“ бе сред номинациите за културно събитие на годината на „Площад Славейков“. Спектакълът гостува у нас в рамките на фестивала „Варненско лято“. Това не е първата работа на Йерней Лоренци, показвана в България – зрителите помнят постановките му по „Буря“ по А. Островски и „Бесният локомотив“ по Ст. Виткевич-Виткаци.

Донкин съобщи пред медиите още, че е в ход и друго негово намерение, обявено още когато оглави поста – в началото на този месец предстои да се подпише меморандум за създаване на Асоциация на балканските национални театри. Към инициативата до момента са се присъединили Румъния, Сърбия, Косово, Албания, Гърция и Турция. Целта е националните театри да си съдействат активно под формата на съвместни театрални продукции, фестивали, работилници и прочие, за да се популяризира балканската театрална продукция не само на Балканите, но и в Западна Европа.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Мариус Донкин работи и по организирането на ежегоден театрален форум под шапкатата на Асоциацията, който всяка година да се провежда в различна балканска столица. Директорът на Народния се надява фестивалът да се случи за пръв път през 2020-а в София, когато ще се честват 170 години от рождението на патрона на трупата Иван Вазов, а през 2021-а се навършва един век от кончината му.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах