Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Най-доброто лечение срещу нежелание за четене

„Лош татко“ - новата книга на Дейвид Уолямс разказва по смешен и трогателен начин за връзката между баща и син

Комикът и писател Дейвид Уолямс със свои почитателки на Фестивала на цветята в Челси, Лондон, през 2018 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Най-доброто лечение срещу нежелание за четене

Комикът и писател Дейвид Уолямс със свои почитателки на Фестивала на цветята в Челси, Лондон, през 2018 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Със сигурност сте виждали на екрана автора на тази книга, но е много вероятно да не знаете, че актьорът и писателят Дейвид Уолямс са едно и също лице.

Във Великобритания той е много известен с всичките си лица. Той е комик, изпълняващ няколко от основните комедийни персонажи роли в шоуто „Малката Британия”. Той е неизменна част от журито на „Великобритания търси талант”. Той е автор и сценарист на едно от най-успешните предавания в историята на Би Би Си – „Come Fly with Me” (Полети с мен). През 2011 г. се превъплъщава в един от най-запомнящите се герои от сериала „Доктор Кой” – Гибис. Изпълнява и главната роля в сериала по Агата Кристи „Съдружници в престъплението”. Но повечето деца по света го познават като автора на илюстрованите детски романи като „Бабата бандит”, „Момчето с роклята”, „Г-н Смръдльо” и др.

Казват, че Уолямс е най-доброто лечение срещу нежелание за четене. Всяко току-що научило се да чете дете харесва книжните серии на английския писател, в които стари военни самолети са откраднати от музея, героите хвърчат на реактивни самолети и има най-вкусните описания на сладкиши. Страховитите фантоми на детството в романите на Уолямс стават просто смешни, вместо страшни. Вещиците, злите лели и лошите татковци са приземени и превърнати в лесни за разбиране обикновени хора.

Точно заради тези невероятни истории децата от цял свят обичат Дейвид Уолямс, носител на Британската национална литературна награда. Книгите му се продават в над 50 страни, а тиражът им отдавна е прескочил 20 милиона екземпляра. Всяка негова книга се задържа в списъка на бестселърите седмици наред, а героите оживяват и извън хартиените страници. По произведенията на Уолямс се снимат филми, поставят се театрални спектакли, а наскоро в САЩ костюмът на Зъбната вещица е бил обявен за любим детски костюм на Хелоуин.

Наричат го новия Роалд Дал. Всъщност Дал е кумир за Уолямс заради същото това съжителство между смешно и тъжно, страшно и весело.

Персонажите на Уолямс успяват да намерят изход от всяка безнадеждна ситуация, като заедно с това побеждават страховете си. Читателите пък откриват чрез тях вярата в собствените си сили.

В този важен аспект на романите на Уолямс се вписва без съмнение и новата книга, която издателство „Дуо Дизайн” пуска на български днес, 25 август. Това е десетата книга на писателя, публикувана на български, и втората най-продавана книга на Острова за 2017 г.

„Лош татко” разказва за бащата на Франк, който всъщност не е „лош”, но се е забъркал с лоши хора, а това понякога води до сериозни проблеми. Франк и татко му трябва да минат през изпитания, които са нищо работа, ако се посрещат в „прегушка” – специална прегръдка между баща и син, нещо средно между прегръщане и гушкане.

Илюстрациите в симпатично дебелия (448 страници) роман са на Тони Рос, карикатурист, графичен дизайнер, артистичен директор в сферата на рекламата. В книгоиздаването твори едновременно като писател и илюстратор. Изключителният му талант може да бъде открит в илюстрациите на над 1000 книги.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС