Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Най-доброто обяснение на гения на Чайковски

Големият руски диригент Владимир Федосеев с концерт със Софийската филхармония

Диригентската кариера на Владимир Федосеев се простира в половин век. Снимка: Роман Гончаров - Най-доброто обяснение на гения на Чайковски

Диригентската кариера на Владимир Федосеев се простира в половин век. Снимка: Роман Гончаров

Владимир Федосеев, една от най-значимите личности на руската симфонична и оперна сцена, пристига за концерт със Софийската филхармония. Руснакът, главен диригент на прочутия Болшой симфоничен оркестър „Чайковски“, считан за най-добрия познавач на творчеството на Пьотр Илич, ще излезе пред българската публика на 7 октомври в Зала „България“ за концерт с творби на Чайковски и Шор, сред които и откъси от операта „Евгений Онегин“.

След дълги години на сцената, Федосеев е сред най-влиятелните диригенти в класиката. Дебютира през 1971 г. на пулта на Ленинградската филхармония. Само 3 години по-късно той става художествен ръководител и главен диригент на Държавния академичен Болшой симфоничен оркестър – позиция, която заема до днес. През годините ръководи оркестри от световна класа – между 1997-а и 2006 г. е главен диригент на Виенския симфоничен оркестър, десетилетието остава в историята с триумфалните турнета в Централна Европа, Япония, Китай и Филипините.

Съдбата не винаги е била благосклонна към диригента. В разговор за Софийската филхармония той споделя преживелиците си като дете – „най-трудният период в живота му“.

„Това беше при обсадата на Ленинград – казва той. – Бях дете, нямаше какво да ядем. Ловях котки, за да ги готвим. Но после и котките свършиха…“

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Разпознаваемият му стил му носи международно признание, славата му бързо напуска пределите на родината му. През годините Федосеев дирижира още Оперния театър в Цюрих, оркестъра на Баварското радио, Националния филхармоничен оркестър на френското радио, Берлинския симфоничен оркестър, Дрезденската филхармония, оркестрите на Щутгарт, Есен, Кливланд, Питсбърг и др.

„При Владимир Федосеев успехът идва по най-естествен начин като при човек с изключителна дарба, който е направил толкова много за голямата музика и има наистина съзидателен живот”, пише за него композиторът Борис Чайковски.

Диригентският репертоар на Владимир Федосеев включва произведения от различни епохи – от ранна музика до произведения на съвременни композитори. „Евгений Онегин“ от Чайковски, части от които ще прозвучат на концерта на 7 октомври, диригентът представя през 80-те и 90-те години като концертно изпълнение в зала „Плейел“ в Париж. И днес продължава сътрудничеството му с най-добрите театри, през 2015-а и 2016-а дирижира в Миланската Скала новите продукции на „Лешникотрошачката“ (хореография на Начо Дуато) и „Спящата красавица“ (хореограф Алексей Ратмански) на Чайковски. През 2017-а дирижира премиерата на „Турандот“ на Пучини в Опера „Хеликон“ в Москва, където е поканен след това за музикален директор на театъра.

Солист в концерта на 7 октомври е младата пианистка и сънародничка на Федосеев Александра Масалева. Първата ѝ среща с пианото е на 5. Още като дете тя се запознава с известния френски професор и композитор Мишел Сони, който става неин ментор. Той не само я обучава технически и да музицира, но и я вдъхновява да твори музикални картини, за да развие фантазията и чувствителността си във възможно най-висока степен. Годините, прекарани със Сони, дават бързо резултат – Масалева е най-младият кандидат, печелил някога Московския конкурс за млади таланти, най-важният конкурс за изгряващи таланти, организиран от Министерство на културата на Русия.

 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах