Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Може ли една малка галерия да излага като национална

Най-доброто от най-доброто в 10-годишната история на „Лоранъ“

Собственикът на галерия „Лоранъ“ Лаврен Петров пред картината на Васил Стоилов „Почивка“. Снимки: Авторът - Може ли една малка галерия да излага като национална

Собственикът на галерия „Лоранъ“ Лаврен Петров пред картината на Васил Стоилов „Почивка“. Снимки: Авторът

Столичната галерия „Лоранъ“ отбелязва 10 години от създаването си със специална изложба – най-доброто от най-доброто, преминало през ръцете на галериста Лаврен Петров, както и много ценни картини, непознати за широката публика.

„Занимавам се с изкуство – с търговия с изкуство, от много по-дълго, но галерията отвори врати преди 10 години. Първо беше на друго място, сега е тук, на „Васил Априлов“ и „Оборище“, но това не е толкова важно, важното е да я има“, споделя Петров.

През годините галерията се утвърждава основно като място за представяне на художественото ни наследстство, но работи и със съвременни художници. В „Лоранъ“ през 2008 г. бе последната изложба на Иван Кирков. Днес сред авторите, които представя, е Николай Майсторов. Но запазената марка на малкия арт салон в центъра на София са произведенията на старите майстори. Сред изложбите, организирани от галерията, са „100 години Васил Стоилов“, „Цанко Лавренов и Златю Бояджиев – за първи път заедно” (2006); „100 години от рождението на Васил Иванов” (2009); „Цвят във водата. Дечко Узунов” (2008), „140 години от рождението на Марин Георгиев Устагенов” (2012 –2013), „90 години от рождението на Генко Генков” (2013), „Христо преди Christo. 80 години от рождението на Христо Явашев – Christo” (2015); „Васил Стоилов. Непоказвана колекция” (2016) и много други.

Централно място в експозицията заема сияещата в отенъци на червеното най-голяма запазена рисунка – пастел върху хартия, на Владимир Димитров – Майстора от 30-те години „Мома с череши и макове“ (132/120 см.). В изложбата могат да се видят още пейзаж от Париж на Златю Бояджиев, две работи на Данаил Дечев с национални мотиви и сецесионово звучене, пейзаж с Белоградчишките скали на Борис Денев… Любопитни са изключително редкият натюрморт с цветя на специалиста в историческата живопис Димитър Гюдженов, както и дамски портрет на Александър Божинов.

Владимир Димитров - Майстора, „Мома с макове и череши“

Владимир Димитров – Майстора, „Мома с макове и череши“

Данаил Дечев, „Мома“

Данаил Дечев, „Мома“

Впечатление за нещо едновременно познато и непознато предизвиква композицията-почти пейзаж „Стражар и апаш“ на Стоян Венев от същия период. Венев, вероятно в двайсетте си години, все още не е стигнал да характерния наивизъм от зрелия си период, който тук е само загатнат, но чувството за хумор на художника вече е било напълно развито в платното с размери 35,5/29,5 см. Тук е и познатият на посетителите на галерията великолепен плодово-зеленчуков акварел на Васил Стоилов с ябълки, кромид лук, лимони и репи.

Стоян Венев, „Стражар и апаш“

Стоян Венев, „Стражар и апаш“

Васил Стоилов, „Натюрморт“

Васил Стоилов, „Натюрморт“

Изключително ценни са появилите се на бял свят две непознати досега в оригинал творби на Ярослав Вешин и на Васил Стоилов. И двете са били известни само по черво-бели снимки, съхранени в семейните архиви на двамата големи художници. Вешин рисува „Из София” преди 117 години, през 1899-а. Отлично запазената до днес творба е била в частна колекция и наред с пасторалния пейзаж „Почивка“ (1936 г.) на Васил Стоилов, представящ селския бит, е сред бисерите в изложбата.

Ярослав Вешин, „Из София“

Ярослав Вешин, „Из София“

Юбилейната експозиция е на разположение на почитателите до 6 септември. А през есента галерия „Лоранъ“ ще представи сбирка с картини на Димитър Казаков – Нерон от частни колекции.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах