Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Най-древният жанр на изобразителното изкуство в Градската галерия

Животните, позирали на Майстора, Мърквичка, Щъркелов, Иван Милев, Иван Лазаров...

Иван Мърквичка (1856 – 1938), „Седящо куче (Портрет на пинчер)“, маслени бои,
Национална галерия - Най-древният жанр на изобразителното изкуство в Градската галерия

Иван Мърквичка (1856 – 1938), „Седящо куче (Портрет на пинчер)“, маслени бои, Национална галерия

Слабоизследвана тема в българското изкуство представя Софийската градска галерия в изложбата „Анимализмът: посоки и прояви в българското изкуство от ХІХ до средата на ХХ век“, която ще бъде открита на 23 май. Експозицията показва животните като самостоятелни пластически образи.

Анимализмът, смятан за най-древния жанр на изобразителното изкуство, възникнал още в първобитния свят преди десетки хиляди години и запазен до наши дни в пещерните рисунки, в България се развива в чист вид по-ограничено в сравнение с европейското изкуство. Все пак има изобилие от търсения на български художници в тази посока. Забележителното е, че най-много са изображенията на птици в различен визуален контекст. Характерни са опитите за стилизация и експерименти в цветове и форми.

Борис Колев (1906–1982), „Декоративен проект – глухар“, началото на 30-те години на ХХ
век, акварел, Музейна сбирка на Националната художествена академия

В изложбата са проследени преходните зони между анимализма и други жанрове. Проектът представя голямо разнообраие от произведения – рисунки, скици, акварели, илюстрации, карикатура, живопис, скулптура, керамика. Най-ранните творби в изложбата са на Захарий Зограф от първата половина на XIX век; визуалният разказ завършва с произведенията на Давид Перец и Жорж Папазов от средата на XX век – творби, които се отдалечават от натурализма. В експозицията са включени работи и на Иван Милев, Владимир Димитров-Майстора, Иван Лазаров, Константин Щъркелов, Георги Попов-Джон, Иван Пенков, Иван Мърквичка, Борис Георгиев, Андрей Николов, Илия Петров и др. Част от произведенията не са показвани пред публика досега, а много от тях са слабоизвестни.

Куратори на експозицията са д-р Любен Домозетски, д-р Неда Живкова и д-р Станислава Николова. Проектът е реализиран в партньорство с Държавна агенция „Архиви“ и Националната художествена академия, с подкрепата на галериите в страната и частните колекции.

Изложбата „Анимализмът: посоки и прояви в българското изкуство от ХІХ до средата на ХХ век“ може да бъде разгледана в залите на Софийската градска галерия от 24 май до 16 юли 2023 г.

Мара Ковачева (1911–1955), „Декоративен проект“, 1932, темпера, Музейна сбирка на Националната художествена академия

Николай Ростовцев (1898 – 1988), „Кълвач“, 1926, акварел, темпера, Музейна сбирка на
Националната художествена академия

Пандо Киселинчев (1890 – 1980), „Слончета“, мрамор, СГХГ

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90