Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Диви и щастливи” най-гледаният български филм за 2020 г.

Пет пъти по-малко зрители в кината през изминалата година

Яна Маринова и Луиза Григорова-Макариев в кадър от „Диви и щастливи“ - „Диви и щастливи” най-гледаният български филм за 2020 г.

Яна Маринова и Луиза Григорова-Макариев в кадър от „Диви и щастливи“

Само 1 337 951 зрители са посетили кино в пандемичната 2020 г., показват резултатите от бокс офиса, изготвян от Националния филмов център. За сравнение, през 2019 г. са били почти пет пъти повече – 5 016 079.

Приходите също са спаднали – през 2020 г. за билети са платени близо 12,5 млн. лв., а през 2019 г. тази сума е била близо 50 млн. лв.

Български филм в кината през миналата година са гледали едва 136 974 души. Три са филмите, събрали най-много зрители: „Диви и щастливи” на режисьора Мартин Макариев с Александър Сано и Яна Маринова (42 478 души), „Ятаган” на режисьора Андрей Андонов с участието на Мариан Вълев (34 158 души) и „18% сиво”, режисиран от Виктор Чучков-син с Руши Видинлиев в главната роля (19 983 души).

Най-слабо посетен е бил филмът-омнибус „Седем”, в който са събрани седем късометражни истории, дело на някои от най-изявените български режисьори като Петър Вълчанов и Кристина Грозева, Павел Веснаков, Димитър Кутманов… За цялото време от премиерата си на 29 ноември 2019 г. филмът е бил гледан общо от 240 зрители.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg