Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Най-големият обир на картини – за $500 млн.

Най-дръзките и загадъчни кражби на произведения на изкуството

Най-големият обир на произведения на изкуството се случва пред 1990 г. в музея "Стюарт Гарднър" в Бостън. - Най-големият обир на картини – за $500 млн.

Най-големият обир на произведения на изкуството се случва пред 1990 г. в музея "Стюарт Гарднър" в Бостън.

Живот като на кино, обири като във филм… Макар и рядко, тези неща се случват и в реалния живот, често са по-вълнуващи дори от най-умелия сценарий. Представяме ви няколко дръзки и озадачаващи кражби на произведения на изкуството, разтърсили арт света.

„Мона Лиза“ на Леонардо да Винчи

01-Mona Lisa

Една от най-дръзките кражби в историята е похищението на прочутата картина „Мона Лиза“ на Леонардо да Винчи от Лувъра през 1911 г. Винченцо Перуджа бил стъклар в Лувъра. Един ден му направило впечатление, че картината не се охранява от никого и не издържал на изкушението. Италианецът просто свалил шедьовъра от стената, после докато слизал по стълбите, махнал рамката, скрил платното под палтото си и спокойно напуснал музея. Перуджа държал „Мона Лиза“ в парижкия си апартамент цели две години. Криел го в куфар с двойно дъно. Бил разкрит, след като се опитал да продаде картината в родината си.

 

„Вик“ на Едуард Мунк

02-Vik
„Вик“ е една от най-известните и разпознаваеми картини в света. Някои изкуствоведи я наричат „Мона Лиза на съвременното изкуство“ и също като шедьовъра на Да Винчи тя става жертва на дръзки обирджии. Норвежкият художник Едуард Мунк (1863-1944) рисува четири версии на „Вик“ между 1893 и 1910 г. Картината е похищавана няколко пъти. Най-известният обир става през 2004 г., когато двама маскирани и въоръжени мъже нахлуват в музея на Мунк в Осло, заплашват пазачите, грабват „Вик“ и друга картина на художника – „Мадона“, и изчезват в неизвестна посока. Две години не се знае нищо за съдбата на платната. Изведнъж „Вик“ и „Мадона“ се появяват отново в музея на Мунк. Как са се озовали там – и досега не ясно.

 

Пантофките на Дороти от филма „Вълшебникът от Оз“

03-Pantofki

Обсипаните с пайети червени копринени пантофки, с които Дороти (Джуди Гарланд) припка във филмовата класика „Вълшебникът от Оз“ (1939), струват между 1 и 2 млн. долара. Въпросният чифт (един от общо четири) се намирал в Музея на Джуди Гарланд в Гранд Рапидс, щата Мичиган. През 2005-а червените копринени пантофки просто изчезват. Никой нищо не е видял или чул. И макар следователите да имат двама заподозрени, престъплението така и не е разкрито.

 

Шедьоври в бостънския музей „Изабел Стюарт Гарднър“

"Концертът" на Йоханес Вермеер

„Концертът“ на Йоханес Вермеер

Това е най-голямата кражба в историята на изкуството. Вермеер, Рембранд, Дега, Мане… Безценни картини потъват като вдън земя.

Ранна сутрин на 18 март 1990 г. Двама мъже, преоблечени като полицаи, влизат в музея „Изабел Стюарт Гарднър“ в Бостън. Без особени усилия обездвижват двамата пазачи и им запушват устите. После цели 81 минути подбират картините, които да вземат със себе си. Най-ценната сред тях е „Концертът“ – едно от 36-те платна на холандския художник Йоханес Вермеер, оценено на 250 млн. долара. Крадците задигат общо 13 творби за около половин милиард долара. До ден-днешен се се знае какво се е случило с тези шедьоври и кой анонимен колекционер им се наслаждава.

 

Будистката камбана в град Такоума, Вашингтон

05-Kambana

За да задигнеш 1360-килограмова камбана, се иска нещо повече от дързост. Случката се разиграва в будистки манастир в град Такоума, щата Вашингтон. Озадачената местна полиция заключава, че ако крадците не са били супергерои с нечовешка сила, то трябва да са използвали поне един мотокар и един камион. Проблемът е, че никой не е чул каквито и да било подозрителни шумове. „Супергероите“ са отмъкнали гигантското метално изделие толкова тихо, че монасите не са усетили нищо. Обитателите на манастира не могли да кажат каква е стойността на произведената във Виетнам камбана, за тях била безценна. Тя все пак била открита – три години по-късно някой се опитал да я продаде за скрап. Мнителният купувач отишъл директно в полицията и така крадците били заловени. Те все пак не разкрили как са успели да откраднат камбаната.

 

Цигулка Давидоф-Молини Страдивариус

06-Stradivarius

Този случай фигурира в архивите на ФБР като една от най-известните и трагични арт кражби. През октомври 1995 г. от дома на прочутата цигуларка Ерика Морини е открадната цигулка Страдивариус от 1727 г. на стойност 3, 5 млн. долара. Досега не е известно кой и защо е задигнал инструмента, понеже няма черен пазар за такива предмети. Поне доколкото е известно на ФБР… Това, което прави кражбата освен дръзка и трагична, е, че по това време Ерига Морини си е била у дома. 91-годишната цигуларка умира по време на нападението. Случаят все още не е разкрит.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах