Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Най-голямата находка в Египет от цял век насам (снимки)

Археолози откриха 30 древни богато украсени саркофази с мумии на мъже, жени и деца

Сложно гравираните и изрисувани сарковази, които са на възраст около три хилядолетия, днес са в „добро състояние и изцяло запазени надписи“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Най-голямата находка в Египет от цял век насам (снимки)

Сложно гравираните и изрисувани сарковази, които са на възраст около три хилядолетия, днес са в „добро състояние и изцяло запазени надписи“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

30 древни дървени саркофага с мумии в тях са открити в египетския град Луксор – най-голямата по рода си находка от повече от столетие, предава „Ройтерс“.

Археолозите са намерили 30 оцветени ковчега за мъже, жени и деца в гробницата Ал-Асасиф на западния бряг на Луксос, се посочва в съобщение на Министерството на антиките на Египет.

„Това е най-голямата находка на погребани ковчези, откривана от края на XIX век насам“, посочва министър Халед Ел-Енани.

Сложно гравираните и изрисувани саркофази, които са на възраст около три хилядолетия, са били със затворени в тях мумии и са били в „добро състояние и изцяло запазени надписи“. Сред погребаните са мъже и жени свещеници, както и деца, от времето на 22-ата фараонска династия – около Х в. пр. Хр.

Сред погребаните са мъже и жени свещеници, както и деца от времето на 22-ата фараонска династия – около Х в. пр. Хр. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сега предстои саркофазите да бъдат реставрирани, след което ще бъдат изложени в Музея Гиза, който ще бъде открит през 2020 г.

Откритието е поредното от поредица значими древни находки, благодарение на които Египет се надява да възроди туристическия си сектор. Браншът бе сериозно увреден от политически нестабилната обстановка вследствие на протестите от 2011 г., свалили президента Хосни Мубарак.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС