Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Най-голямата викторианска оранжерия: красиво място, спиращо дъха (снимки, видео)

След 5-годишен ремонт, Кралските ботанически градини в Лондон отново отварят павилиона с умерен климат

Работничка полива растенията в един от павилионите на Къщата на умерения климат в „Кю гардънс“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Най-голямата викторианска оранжерия: красиво място, спиращо дъха (снимки, видео)

Работничка полива растенията в един от павилионите на Къщата на умерения климат в „Кю гардънс“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

След 5 години очакване, „Кю гардънс“, кралските ботанически градини в Лондон, отвориха отново „Temperate House(Къщата на умерения климат). Голямото откриване за посетители е днес, 5 май. Прочутият британски естественик сър Дейвид Атънбъро описа възобновената оранжерия като „красиво място, спиращо дъха“.

Огромният парник, създаден през XIX век, е обитаван от 10 хил. растения от 1 500 вида, характерни за умерения климат – зона, смятана за най-благоприятната за растеж, тъй като раститенията са предпазени както от измръзване, така и от силно изсушаване.

Къщата на умерения климат е разделена на зони, в зависимост от това от коя част на света идва растението. Посетителите може да се разходят из „Южна Азия“ или „Америките“. Сред хилядите растения са едни от най-редките и силно застрашени видове, включително и такива, които вече са изчезнали в природата и днес се отглеждат само в ботанически градини или частни колекции.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В парника се намира „най-самотното дърво на света“ – изключително рядката южноафриканска цикадна Encephalartos woodii, оцеляла още от ерата, когато шиповете ѝ са я предпазвали от динозаври. Днес дървото не може да се види в естествения му хабитат. От него засега учените са открили само мъжки растения, но за да съберат плодотворни семена, те се нуждаят и от женско растение.

За пръв път в историята си сградата бе „съблечена до гол метал“ и модернизирана за 41 млн. паунда. За новия облик на най-голямата викторианска оранжерия са използвани 15 хил. стъклени панела и повече от 5 280 литра боя.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снимка: „Кю гардънс“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg