Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Най-голямата жестокост

Майкъл Пейлин от Монти Пайтън с емоционални думи за Тери Джоунс, който страда от деменция

Монти Пайтън през 2014 г. – Ерик Айдъл, Джон Клийз, Тери Гилиъм, Майкъл Пейлин и Тери Джоунс. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Най-голямата жестокост

Монти Пайтън през 2014 г. – Ерик Айдъл, Джон Клийз, Тери Гилиъм, Майкъл Пейлин и Тери Джоунс. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Един от най-смешните хора на планетата, Тери Джоунс, страда от деменция, стана ясно в последните дни. 74-годишният комик, режисирал шедьоври на Монти Пайтън като „Животът на Браян“ и „Смисълът на живота“ и сърежисирал с Тери Гилиъм „Монти Пайтън и Свещеният граал“, страда от първична прогресивна афазия, която влияе на способността му да комуникира. В трогателна публикация във Фейсбук Майкъл Пейлин, друг от членовете на култовата трупа, написа, че невъзможността на Джоунс да говори е „най-голямата жестокост, която може да сполети някой, за когото думите, идеите, аргументите, шегите и историите са същината на живота“.

„Тери Джей е моят най-близък приятел и колега вече повече от 50 години. Напредъкът на неговата деменция е изключително болезнен за наблюдение“, написа Пейлин.

По думите му той се е срещнал с Джоунс по-рано тази седмица и го е видял да се усмихва и смее.

„Не че Тери е извън обращение. Той прекарва време със семейството си и само преди два дни се видяхме за едно от редовните си хапвания в кварталната му кръчма. Не говори много, но се усмихва, смее се, разпознава и отговаря, а за мен винаги е радост да го видя.“

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Майкъл Пейлин публикува своя снимка с Тери Джоунс във Фейсбук

Майкъл Пейлин публикува своя снимка с Тери Джоунс във Фейсбук

Новините за болестта на Джоунс бяха обявени във вторник заедно с информацията, че актьорът, режисьор и сценарист ще бъде удостоен с наградата за цялостен принос към киното и телевизията на БАФТА Уелс.

Само като актьор и сценарист Тери Джоунс има над 38 филма. Композира и музиката към три от филмите на Монти Пайтън. В интервюта е споделял, че работата му в групата е преди всичко писане:

„Ние на първо място сме писатели и след това изпълнители. Писането при нас е магическият момент на творчеството. А останалото е просто въпрос да запазим и пренесем магията на екрана”.

През 2011-а Джоунс заяви, че по-скоро не би снимал „Животът на Браян“ днес заради възраждането в религиозните вярвания. Филмът от 1979 г., с участието на Джон Клийз, Майкъл Пейлин, Греъм Чапман, Ерик Айдъл и Гилимъм, предизвика религиозна буря и обвинения в богохулството.

https://youtu.be/yuu9YH7_-T8

Но когато бе на посещение в България, за София филм фест миналата година, комикът заяви в интервю, че крайностите в религията и фанатизмът напълно заслужават да бъдат осмивани:

„Защо да не виждаме смешното в религията?“

Вижте още: ТЕРИ ДЖОУНС: ЗАЩО ДА НЕ ВИЖДАМЕ СМЕШНОТО В РЕЛИГИЯТА?

Пейлин и Джоунс са двама от петимата живи членове на Монти Пайтън. През 2013 г. петимата се събраха и заговориха за предстоящ съвместен проект. Той се случи година по-късно – и билетите за шоуто им бяха продадени точно за 43 секунди.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах