POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Най-интересните изложби за културен туризъм през 2023 г.

Амстердам с Вермеер, Виена с Микеланджело, Милано с Ел Греко, Лондон с Донатело и Марина Абрамович...

Девет рисунки на Микеланджело ще се превърнат в център на експозиция с около 170 творби на ренесансовия художник в музея „Албертина“ във Виена. - Най-интересните изложби за културен туризъм през 2023 г.

Девет рисунки на Микеланджело ще се превърнат в център на експозиция с около 170 творби на ренесансовия художник в музея „Албертина“ във Виена.

Изложби с шедьоври на Вермеер, Климт, Микеланджело, пърформанси и разговори за и от Марина Абрамович и редица още забележителни събития ще създават поводи за културен туризъм пред 2023 г. Експозициите с картините на старите майстори са концентрирани в Европа, където пътуванията са на сравнително достъпни цени, но изкуството може би ще изкуши ценителите да си вземат билет и до Америка. 

„Площад Славейков“ събра някои от най-интересните изложби по света, които заслужават да бъдат посетени в предстоящата 2023 година. Подредени са хронологично, тъй като организацията на пътуванията месеци далеч преди събитията ще направи преживяването по-икономично, най-вече заради цените на самолетните билети.

„Климт. Вдъхновен от Ван Гог, Роден, Матис…“

„Белведере“, Виена (3 февруари – 29 май 2023)

Густав Климт, „Йохана Щауде“, 1917-1918 г. Репродукция: „Белведере“

През 2015 г. виенският дворец „Белведере“ и Музеят на Ван Гог в Амстердам дават началото на общ проект, който цели да открие допирните точки между творчеството на Густав Климт и нидерландския художник. Целта на това проучване е да се установи точният път, по който модерното изкуство навлиза във Виена в началото на миналия век. Резултатите от съвместната работа на двете институции ще бъдат представени чрез 90 произведения – картини, скици, скулптури на Климт, представени в обкръжението на работи от Моне, Роден, Ван Гог и Матис, от които е установено, че австриецът е черпил вдъхновение.

Събитието ще отбележи 300-годишнината на двореца „Белведере“.

„Вермеер“

„Райксмузеум“, Амстердам (10 февруари – 4 юни)

Йоханес Вермеер, „Млекарката“, 1658-1659 г. Репродукция: Национална художествена галерия – Вашингтон

Държавният музей в нидерландската столица представя 28 произведения на Йоханес Вермеер, посвещавайки им 10 зали. Изложбата ще разкаже историята на живота на художника и ще обърне внимание на темите, занимавали стария майстор – например динамиката между интровертния и екстровертния свят. В някои от картините Вермеер деликатно загатва съществуването на други хора в наратива му чрез „прозорци, писма, музикални инструменти“, но в други композиции фигурите му са самотни и „в изолация“, изтъква Грегор Вебер, един от кураторите на експозицията.

Само на 50 км от Райксмузеума се намира и Делфт, родният град на Вермеер, а в местния музей ще бъде представена специална изложба, наблягаща на връзката на художника с града.

Събитието в Амстердам е значимо и по друга причина – последната голяма ретроспективна изложба на Вермеер се състои през 1995-96 г. във Вашингтон, а предстоящата ще привлече новото поколение публика.

„Донатело: Да изваеш Ренесанса“

Музей „Виктория и Албърт“, Лондон (11 февруари – 11 юни)

В Лондон ще бъде показан не бронзовият, а мраморният „Давид“ на Донатело. Снимка: Министерство на културата в Италия

Вдъхновението и иновативните методи на Донатело са повод за голяма експозиция с негови скулптури в британската столица. Представена е, разбира се, ключовата му роля в подема на ренесансовото изкуство, а представените произведения са обогатени с поглед към артистичния и културен живот на Италия от XV век. Сред работите, които посетителите могат да разгледат, са включително мраморният „Давид“, „Madonna delle Nuvole“, „Възнесението с Христос, даващ ключовете на Свети Петър“ и още произведения от камък, бронз, дърво, теракота.

Специално внимание се обръща на многобройните техники, прилагани от скулптора и на разнообразието от материали.

„Икони“

„Punta della Dogana – Pinault Collection“, Венеция (2 април – 26 ноември)

Маурицио Кателан, „Деветият час“, 1999 г. Снимка: Зено Зоти

„Икони“ представя произведения от частната колекция на милиардера Франсоа-Анри Пино. Експозицията набляга на двустранното значение на иконите – религиозни изображения на светци, но и модели на поведение в съвремието ни. Венецианската изложба ще съсредоточи размислите на посетителите върху второто значение с картини, пърформанси, видео и аудио материали на Маурицио Кателан, автора на златната тоалетна и банана, залепен с тиксо, на Йозеф Алберс, Дейвид Хамънс, Артър Джафа и други представители на съвременното изкуство. Целта на изложбата е да представи могъществото, но и крехкостта на иконите и лесното трансформиране на образите им в призраци.

„Карл Лагерфелд: Линия на красотата“

Музей „Метрополитън“, Ню Йорк (5 май – 16 юли)

Едно от най-обсъжданите събития, не само в света на изкуството, ще се случи в „Мет“ в Ню Йорк. Институтът по костюми към музея ще представи творчеството и философията на красотата, преследвана от Карл Лагерфелд в продължение на цялата му кариера в модни къщи като „Фенди“, „Шанел“, собствената му линия и други. Ще бъдат представени над 150 облекла на дизайнера, част от тях създадени по двуизмерните му скици. Няма да бъде пропусната и легендарната му ирония, отбелязват кураторите, многократно припомняна през пандемията с максимата, че анцугът е символ на духовно поражение.

Лагерфелд си отиде през 2019 г., но голяма част от 2023 г. ще бъде посветена на неговото творчество. Темата на тазгодишната „Мет гала“ на 1 май, организирана от Института за костюми, е тъкмо „Карл Лагерфелд“.

„Яйои Кусама: Аз, ти и балоните“

„Factory International“, Манчестър (30 юни – 28 август)

Поглед във вселенската безкрайност на една от огледалните зали на Яйои Кусама. Снимка: ЕПА/БГНЕС

С изложба на японската артистка Яйои Кусама ще бъде открито новото пространство за култура в Манчестър „Factory International“. Кусама, известна със своите странни ярки надуваеми творби, в които повтарящ се мотив са тиквите и точките, е получила покана да работи в цялото пространство от около 13 хил. квадратни метра и нейните психеделични скулптури балони обещават да привлекат не само любителите на изкуството, но и широката публика. В атрактивни места за снимки ще се превърнат гигантски сфери с разноцветни точки, кукли и причудливи форми, част от цялостни пейзажи и специалните зали „Infinity Mirror Rooms“, създаващи усещане за реене в Космоса.

„Микеланджело и последиците“

Музей „Албертина“, Виена (15 септември 2023 – 7 януари 2024)

Микеланджело, „Голо мъжко тяло в гръб“, ок. 1504 г. Репродукция: „Албертина“

Колекцията на „Албертина“ с творби на Микеланджело се превръща в шумна изложба веднъж на всеки 10 години. През септември 9 негови рисунки ще се превърнат в център на експозиция с около 170 творби на ренесансовия художник. За акцент са избрани тъкмо рисунките, тъй като експозицията цели да покаже важността на подготвителната работа по картината. Заедно с тях ще бъдат изложени още рисунки на Рафаел, Рубенс и Дюрер, ключови за творчеството им. Те ще бъдат поставени в контрапункт с няколко творби на модерниста Егон Шиле, с което кураторите приканват публиката да направи паралел между деформираните човешки силуети при него и майсторските форми, излезли изпод ръката на Микеланджело.

„Марина Абрамович“

Кралска академия по изкуствата, Лондон (23 септември – 10 декември 2023)

Едно от най-обсъжданите събития в изкуството през 2023 г. несъмнено ще бъде експозицията на пърформанс артистката Марина Абрамович в Лондон. В продължение на над 50 години тя непрекъснато върви по границите на физическата и психическата си издръжливост и кани публиката да се потопи в нейния свят.

Изложбата е ретроспективна и ще представи творчеството ѝ досега, включително ще предостави поглед към някои от най-добре разпознаваемите ѝ пърформанси. Осъществена е в близко партньорство с артистката, ще има пърформанс елементи и дискусии със самата Абрамович. От Кралската академия на Лондон обещават да предложат на посетителите „онзи вид интензивно физическо преживяване, с което е позната Абрамович“.

Очаква се събитието да привлече многобройна публика – то вече бе широко рекламирано за 2020 г., но претърпя две отлагания заради Ковид-19.

„Ел Греко в Лабиринта“

Палацо Реале, Милано (13 октомври 2023 г. – 9 февруари 2024 г.)

Ел Греко, „Светото семейство“, ок. 1585-1590 г. Репродукция: Музей „Санта Крус“, Толедо

Ел Греко оформя драматичния си стил в няколко средиземноморски града, талантът му се развива в контекста на градовете, в които се обучава и живее. Във Венеция например се учи от Тициан как да подрежда светлината в тъмните сцени, в Рим анализира древните статуи и техниката на Микеланджело. Накрая се установява в Толедо, Испания, където създава най-силните си творби и поставя основите за възникването на т. нар. испанска школа.

Тъкмо въздействието на средата върху стила му ще бъде представено в Палацо Реале в Милано. Експозицията ще се съсредоточи върху някои от най-познатите му картини, включително „Спасителят“, „Свети Мартин и просякът“ и „Лаокоон“. Произведенията в тази изложба ще бъдат заемки от Музея на Ел Греко в Толедо, „Прадо“ в Мадрид, „Уфици“ във Флоренция, Националната художествена галерия във Вашингтон и още големи институции.

Изложбата цели не да представи творчеството на художника хронологично, а да обедини тематично творбите му.

„Нашата идея е да покажем какво влияние имат съвременниците на Ел Греко върху трансформацията му от художник на византийски икони до световно познат артистичен гений“, обяснява Хуан Антонио Гарсия Кастро, куратор на миланската изложба.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90