POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Най-лошият филм на годината? Не и според Марина Абрамович

И моите работи бяха заклеймявани. Сегашното поколение може и да не разбере „Майка“, но следващото ще, казва пърформанс артистката

Дженифър Лоурънс е в главната роля в „Майка“ на Дарън Ароновски. - Най-лошият филм на годината? Не и според Марина Абрамович

Дженифър Лоурънс е в главната роля в „Майка“ на Дарън Ароновски.

Едно от най-очакваните киносъбития на фестивала във Венеция беше прожекцията на „Майка“ на Дарън Ароновски – произведение, което в залата бе прието с бурни аплодисменти и… освирквания. Никой не може категорично да каже дали това е най-добрият филм на годината, или обратно – най-лошият. Но когато на едната от двете страни застане Марина Абрамович, везните видимо се наклоняват.

В свой статус във Фейсбук артистката заяви, че ако не това поколение, то следващото ще може да разбере „Майка“, филм за „най-мрачната страна на човешката природа и безусловната любов“.

Предлагаме ви статуса на Марина Абрамович за „Майка“.

„Видях няколко ревюта на „Майка“ – написа Абрамович. – В едно от тях се казваше, че е най-лошият филм на годината. Просто искам да ви кажа своето мнение – бях толкова емоционално докосната от него. Актьорите, които са избрани, бяха невероятни, а историята изключително иновативна.

Всички мои ранни работи от 70-те бяха заклеймявани, когато излизаха. Бях толкова слабо оценявана от критиците, но сега точно тези произведения се смятат за „исторически“ и „основополагащи“.

Вие сте имали куража да изложите най-мрачната страна на човешката природа и безусловната любов. Когато нямаш нищо, което повече можеш да дадеш, изтръгваш собственото си сърце. Този филм е сложен на толкова много нива. Смятам, че ако не това поколение, то следващото ще разбере. Доброто произведение на изкуството има много животи.“

В „Майка“ на Аронофски играят Дженифър Лорънс, Хавиер Бардем, Ед Харис, Мишел Пфайфър… но никой от техните герои няма име. „Майка“ предлага два стресови часа – но дали те са върхът или дъното в киното, всеки ще трябва да преценява сам за себе си.

Световната премиера на „Майка“ е на 13 октомври. В България обаче ще го гледаме по кината от 8 декември.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg