Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Най-малкият (и сладък) делегат в ООН

Премиерката на Нова Зеландия Джасинда Ардърн стана първият световен лидер, довел невръстното си дете на Общото събрание на организацията (снимки)

Тримесечното дете изслуша речта на майка си от скута на баща си Кларк Гейфорд. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Най-малкият (и сладък) делегат в ООН

Тримесечното дете изслуша речта на майка си от скута на баща си Кларк Гейфорд. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Неве Те Ароха от Нова Зеландия влезе в историята като най-младия делегат на ООН, с присъствието си на Общото събрание на международната организация в Ню Йорк. Неве, новородената дъщеря на министър-председателя на Нова Зеландия – Джасинда Ардърн, поигра с майка си преди тя да се качи на подиума за своята реч. Самото изказване тримесечното дете слуша от скута на баща си Кларк Гейфорд, окичено с бадж „Първото бебе на Нова Зеландия“.

37-годишната Ардърн е най-младият лидер на Нова Зеландия от 150 години насам и след шестседмично майчинство се върна на поста си. Премиерът продължава да кърми дъщеря си, затова Неве е с нея на шестдневното пътуване до Ню Йорк, съобщава „Гардиън“.

Попитана по време на интервю пред американската Ен Би Ес дали е по-трудно да управляваш държава, или да предприемеш 17-часов полет с новородената си дъщеря, Ардърн отговори през смях:

По време на полета чувството бе едно и също“.

Тя разказа още, че жонглирането между отговорността на майка и на министър-председател са „оправдали очакванията“ ѝ, но пък радостта от детето ѝ далеч са ги надскочили.

Игра преди изявлението на премиерката на Нова Зеландия. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Наложи се законите в Нова Зеландия да се променят миналата седмица, за да позволяват на премиерите да пътуват по работа в чужбина с бавачките си, а командировката им да се поема от данъкоплатците. В случая на семейството, бащата е в ролята на детегледачка. Въпреки това, Ардърн сподели, че пътуването на семейството е изцяло поето от собствения им бюджет.

Ще ми се да можех да запечатам стреснатия поглед на японската делегация в ООН, когато вчера влязоха в залата за срещи по средата на сменяне на памперс – написа в Туитър Гейфорд под снимка с баджа на дъщеря си. – Чудесна история за 21-вия ѝ рожден ден“.

Делегатският бадж на Неве Те Ароха, първото бебе на Нова Зеландия

Ардърн вече си спечели репутация като скромен политик – наскоро замрази заплатите на министрите за година, а когато им се налага да пътуват по събития, ги насърчава да използват споделеното пътуване.

Новозеландският премиер казва, че не държи дъщеря ѝ да посещава всяко официално събитие с нея, а ще преценява в зависимост от поносимостта на детето.

Нямаме изработен план, зависи от това дали спи достатъчно, къде се намирам аз, когато стане време за хранене. Може би ще са с мен често и просто ще остават в хотела – допълва тя. – Зависи от това как и двамата се справят с часовата разлика. Имам възможността да водя детето си на работа, няма много места, на които може да правиш това.

Ардърн коментира, че съвсем не е „златният стандарт“ за отглеждането на едно дете, но се надява, че някой ден нейният случай ще е един от многото. Като бъдещи цели в промяната на Нова Зеландия под нейно управление, тя е заложила именно политиката за децата и максимални улеснения за работещи родители:

Ако мога да направя едно нещо, това ще е да променя начина, по който мислим за тези неща. Тогава ще съм удовлетворена, че съм постигнала нещо“.

Бившият премиер на Пакистан – Беназир Буто, е единственият друг световен лидер, която роди по време на политическия си мандат, когато през януари 1990 на бял свят се появява дъщеря ѝ. Седем месеца по-късно, тя бе освободена от поста си.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС