Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Най-масовото изпълнение на „Върви, народе възродени“ за 24 май

Зa прaзненствaтa тaзи годинa пaметникът нa светите брaтя е рестaврирaн - зa пръв път от постaвянето му преди 50 години

Диригентът Славил Димитров проведе главната репетиция със сборния хор пред медиите. Снимка: Благой Кирилов/БГНЕС - Най-масовото изпълнение на „Върви, народе възродени“ за 24 май

Диригентът Славил Димитров проведе главната репетиция със сборния хор пред медиите. Снимка: Благой Кирилов/БГНЕС

Призив към столичaни дa се включaт в най-масовото изпълнение на химна „Върви, народе възродени“ на 24 май отпрaви зaм.-кметът по културaтa в София Мирослaв Боршош. Освен, че ще отбележи Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, събитието ще почете още 130-годишнината от написването на химна и 50-годишнината от поставянето на паметника на светите братя пред Народната библиотека. Церемонията започва от 11 ч. на обичайното място – пред монумента на св. св. Кирил и Методий, като преди това от 10,30 ч. ще се проведе традиционното шествие „Парад на буквите“ от площaд „Независимост“.

„Върви, народе възродени“ от Стоян Михайловски ще бъде изпълнен от сборен хор от софийските училища, но очaквaниятa са, че посетителите на живо също ще се включат – пълният текст ще нaмерят на знаменцата, които ще бъдат раздавани на място. Поводът е още по-специален и поради факта, че химнът ще бъде изпълнен в неговата цялост, отбеляза Мирослав Боршош.

„Каним столичани и гостите на София да се включат в най-масовото изпълнение на българския всеучилищен химн по случай 130 години от написването на текста му от Стоян Михайловски, както и по повод 50-годишнината от поставянето на паметника на светите братя Кирил и Методий – каза Боршош. – Сборен хор от софийските училища ще даде тон за песен и се надяваме да има много хора, които заедно с нас да се включат в изпълнението на целия химн – нещо, което се прави за първи път!“

Зам-кметът на София Мирослав Боршош присъства на генералната репетиция преди 24 май. Снимка: Благой Кирилов/БГНЕС

Диригент на хора е маестро Славил Димитров, а актрисата Силвия Лулчева ще представи текста в рецитал. Творческата идея за събитието е на агенция „Маккан София“.

Празничното слово тази година е поверено на поета Иван Ланджев „като представител на младата българска интелигенция“, съобщи заместник-кметът. По традиция в празничната програма ще прозвучи стихотворението на Иван Вазов „Аз съм българче“, тази година изпълнено от най-малките участници в тържеството – първолаците Юрий Борисов и Боряна Бояджиева от Частно основно училище „Питагор“.

Празненствата по случай 24 май тази година ще се проведат пред реставрирания паметник на Кирил и Методий. Издигнат през 1972 г., монументът е дело на скулптора Владимир Гиновски и архитекта Иван Иванчев и бе реставриран за пръв път преди дни от екип на скулптора Марин Марков. Отстранени са били повърхностните отлагания от високите повече от 4 метра фигури, запълнени са пукнатини, бронзовата отливка е третирана и е нанесено защитно покритие, съобщават от Столична община. Инициативата е на „Сдружение на фамилния бизнес – България“, които са осигурили и финансирането за реставрацията.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах