Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Най-новата детска анимация на „Дисни“ забранена в 14 държави

В Китай настояват сцената с еднополовата целувка да бъде изрязана

Баз и Алиша в действие. Снимка: Стопкадър - Най-новата детска анимация на „Дисни“ забранена в 14 държави

Баз и Алиша в действие. Снимка: Стопкадър

„Баз Светлинна година“, най-новият анимационен филм на „Дисни“ и „Пиксар“ няма да тръгне в 13 държави заради еднополова целувка. Хомосексуалната сцена е притеснила властите в Обединените арабски емирства и 13 други държави от Близкия изток и Азия, съобщава „Гардиън“. Според „Ройтерс“ анимацията вероятно няма да тръгне и на най-големия филмов пазар – Китай, след като цензорите са поискали изрязването на проблемната за тях сцена, а от „Дисни“ не са се съгласили.

„Баз Светлинна година“ е предистория на „Играта на играчките“ и разказва за космическия рейнджър, вдъхновил играчката на Анди. Сюжетът проследява междузвездните му приключения и една опасна мисия в космоса, която ще докаже на какво е способен човешкият дух. Тъкмо събитието от „Баз Светлинна година“ ще вдъхнови създаването на фигурката, която зрителите познават от „Играта на играчките“.

Сред най-близките приятели на Баз в новия филм е колежката му звезден рейнджър Алиша, която е във връзка с друга жена. Няколко сцени показват развитието на връзката им и в една от тях двете споделят кратка целувка.

Баз Светлинна година ще бъде озвучен от Крис Еванс („Капитан Америка“), който заяви, че хората, виждащи проблем в еднополовата целувка не трябва да получават внимание.

„Истината е, че хората са идиоти – коментира той. – Всеки път отчитаме социален напредък, когато се събудим. Американската, човешката история е едно непрекъснато социално пробуждане и израстване и това ни прави добри. Винаги ще има хора, които ще се страхуват или ще опитват да се придържат към това, което е било преди. Но тези хора ще измрат като динозаврите. Мисля, че нашата цел трябва да бъде да не им обръщаме внимание, да продължаваме напред и да прегърнем израстването, което ни прави човеци.“

Режисьор на „Баз Светлинна година“ е Ангъс Маклейн, сценарист е Пийт Доктър. Премиерата на филма у нас е в петък, 17 юни.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС