Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Най-ожесточените съдебни битки в Холивуд за 2014-а

Тайните на Сони пикчърс, гневът на Тарантино, сексуално насилие, смърт на снимачната площадка

Филмът "Убийствено интервю" бе свален преди премиерата му през декември след терористични заплахи. След публични дебати лентата бе пусната и се радва на голям интерес. - Най-ожесточените съдебни битки в Холивуд за 2014-а

Филмът "Убийствено интервю" бе свален преди премиерата му през декември след терористични заплахи. След публични дебати лентата бе пусната и се радва на голям интерес.

Хакването на конфиденциалната информация на студио „Сони пикчърс ентъртейнмънт” и последвалите хакерски заплахи за терористични атаки над киносалоните в Америка, прожектиращи „Убийствено интервю”, бе знаково събитие през 2014-а. Но през отишлата си година имаше още значими диспути, които разтърсиха Меката на киното. „Холивуд рипортър“ събра някои от тях.

Тарантино съди сайт
заради „Омразната осморка”

Годината започна с изтичане на информация. Куентин Тарантино не остана никак щастлив, когато копие от сценария на незаснетия му филм„Омразната осморка” започна да циркулира онлайн през януари. Режисьорът взе на мушка сайта „Гоукър”, който услужливо беше посочил линк за свалянето на произведението. Медията отвърна на удара, твърдейки, че не е приканвала читателите си към директно сваляне на файловете на Куентин. За момента изглежда, като че ли авторът на „Криминале” е дал крачка назад от съдебния процес, тъй като за кратко остави на мира „Гоукър“, за да се съсредоточи в заснемането на „Омразната осморка”.

Сексуално насилие в Холивуд

Холивуд беше разлюлян от твърдения за сексуални насилия, случили се десетилетия назад. Залповете започнаха през април. Тогава Майкъл Игън обвини Брайън Сингър – режисьорът на „Х-Мен”, в това, че го е насилил, когато е бил тийнейджър. Въпреки че Сингър отрече да има нещо вярно в твърденията на Игън за посочените събития преди 15 години, това породи много въпроси.

През октомври актьорът Стивън Колин, познат ни от сериала „Седмото небе“, беше обвинен в сексуален акт с три малолетни момичета, случил се преди 20 години. Малко по-късно той потвърди информацията. Също през октомври се появи видео, в което любимият комик на Америка – Бил Косби, е обвинен в изнасилване. Оттогава досега над 20 жени потвърдиха, че актьорът се е възползвал от тях, след като са били упоявани от него.

Джеймс Бонд и Марвин Гей имат нещо общо

Между студията „Метро Голдуин Майер” и „Данджак” – правопритежателите на доходоносния франчайз за Джеймс Бонд, и „Юнивърсъл”, се разгоря лют дебат. Камъкът на раздора се оказа филмът „Отдел 6”, който е предстояща лента на „Юнивърсъл” и засяга ранните години на МИ-6 – един от главните „герои” в поредицата за култовия британски шпионин 007. Въпреки аргумента на „Юнивърсъл”, че делото е „прибързано”, тъй като все още филмът не е заснет, съдията даде ход на делото.

Обвиненията за плагиатство не подминаха по традиция и музикалния бизнес. Хитът „Blurred Lines“ на Робин Тики беше посочен като добре завоалирана кражба на класиката на Марвин Гей „Got to Give It Up“. Това не само че накърни репутацията на изпълнителя, но е на ръба делото да се превърне в ожесточена съдебна битка, която не е изключено да надмине пушилката, която се надигна над Джордж Харисън през 1976 година. Тогава бийтълсът беше обвинен заради това, че е заимствал „My Sweet Lord” от хита на Рони Мак „He’s So Fine”.

Ал Гор обвини „Ал Джазира Америка”

През 2013-а бившият вицепрезидент на Америка продаде телевизията си „Кърънт тв” на „Ал Джазира” за 500 милиона долара, но 65 милиона така и не пристигнали в сметката на експолитика. Той твърди, че сумата е била задържана като ескроу (разплащателни сметки сметки със специално предназначение, изискващи допълнителен контрол върху режима на ползване на наличните по тях суми – бел.ред.). В делото, заведено от Гор, той настоява, че парите са станали част от фонд, който обслужва „Ал Джазира Америка“ и сателитните разпространители.

„Сони Пикчърс” в хакерски кошмар

Причината скандалът с хакването на компютрите на „Сони” да не е на по-предни позиции е, че кошмарът за студиото тепърва започва да се разгръща. Разкритата кореспонденция между изпълнителните директорите на студиото, актьори, сценаристи, режисьори и продуценти накърни сериозно имиджа на Холивуд. Шестима бивши кадри на филмовия гигант са завели дела срещу ексработодателя си, тъй като са убедени, че „Сони” са имали всички средства да предотвратят изтичането на информация и въпреки това не са го направили.

Освен това студиото си позволи да заплаши медиите, публикували търговските му тайни. Какво следва? Възможностите за епидемия от съдебни дела заради полова дискриминация между актьорите са неизброими. И дори на студиото да му излезе „късметът“, то със сигурност заплатите и договорките между продуцентите и останалите играчи в киното вече са на бял свят. Тайни, които никой не иска да прави достояние на простосмъртните.

Скандалът се превърна във въпрос за националната сигурност на САЩ, след като се намеси и президентът Барак Обама, а източници от Белия дом заподозряха Северна Корея зад хакерската атака.

Смърт на снимачната площадка

Продуцентите и филмовите екипи понякога се шегуват, че имат кинаджийски имунитет, когато трябва да предприемат страховита бизнес маневра или физическа каскада. Но инцидентът, случил се през февруари на снимачната площадка на „Среднощен ездач”, прекрати тази заблуда. Влак уби помощник-оператора Сара Джоунс. Родителите й заведоха дело срещу кинопроизводителите и срещу местната железница, чиито управници твърдят, че на два пъти е било отказвано разрешително за снимане в района на моста, на който се случва смъртоносният инцидент.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90