Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Най-позорни са тези, които наричат себе си „миролюбци”

Сборник със статии за Украйна, писани от Теодора Димова, разкрива хронологията на болката

Сборникът „Молитва за Украйна” събира текстове на Теодора Димова като колумнист в „Портал Култура”. Снимка: Изд. „Сиела“ - Най-позорни са тези, които наричат себе си „миролюбци”

Сборникът „Молитва за Украйна” събира текстове на Теодора Димова като колумнист в „Портал Култура”. Снимка: Изд. „Сиела“

Книга със статии от Теодора Димова, посветени на Украйна, излиза на пазара след близо 450 дни война. „Молитва за Украйна“ събира текстове, които Димова е публикувала като колумнист в сайта „Портал Култура“.

Публикувани като реакция на реални събития в реално време, статиите са своеобразно хронологично проследяване на конфликта и на времето, в което той се разгръща. В сборника са намерили място теми като ефекта на пропагандата, мнимото „желание за мир“, връзката между културата и военната агресия.

Повече от година след нахлуването на руската армия на украинска земя, текстовете на българската писателка продължават да звучат все така актуално. Благодарение на натрупаната времева дистанция между „преди“ и „сега“, те очертават портрета на света от XXI век – портрет, изваян от разделения и трагизъм.

Предлагаме ви предговора към сборника „Молитва за Украйна“, написан от Теодора Димова и предоставен от издателство „Сиела“.

Предговор

Цяла година живеем с тревогата от войната на Русия срещу Украйна. Цяла година войната е основната тема в света. Сърцата ни са свити от болка, засегнати сме косвено, но украинският народ понася цялото страдание на войната. Нашите поколения израснаха в мир, знаехме за войната само от книгите и филмите. Не можехме да допуснем, че е възможно в Европа да има война.

Преди една година Русия извърши брутална агресия над Украйна. Нападението се готвеше отдавна, Русия струпваше войски и провеждаше учения по границата. Когато политици и дипломати казваха, че се готви инвазия в Украйна, от Кремъл отвръщаха с насмешка, че само луди хора могат да твърдят подобни неща. Светът очакваше нападението, но когато то беше извършено, ни беше трудно да повярваме, че е възможно такова варварско действие през двайсет и първи век.

Вече една година украинският народ е подложен на унищожителен обстрел с ракети, бомби и снаряди. Украинските градове са разрушени и обезлюдени. Унищожаването на инфраструктурата на страната е пряка цел на агресора. Украинците живеят в крайни лишения, но показват удивително мъжество.

Светът подкрепя борбата на украинския народ. В цивилизованите страни се провеждат шествия в подкрепа на нападнатата страна, веят се украински знамена, от десетки страни се изпраща хуманитарна, финансова и военна помощ. Съюзниците на Кремъл са по-малко от пръстите на едната ръка.

Всички говорят за мир, но войната се води повече от година и няма изгледи скоро да бъде прекратена. Най-позорна е позицията на тези, които наричат себе си миролюбци и призовават на Украйна да не се предоставят средства, с които тя да се брани. Това е прикрит зад кухи миролюбиви фрази призив страната да бъде окупирана от агресора.

В навечерието на годишнината от руската агресия в Киев се проведе безпрецедентна среща на върха Европейски съюз – Украйна. Подобен форум се провежда за първи път в държава, която е във война. Срещата се проведе на фона на вой от сирени. Европейски политици може би за първи път в живота си чуват такъв вой, но той вие в ушите на украинците вече една година ден и нощ, буди украинските деца и ги кара да се притискат в скутовете на майките си, докато те бягат към бомбоубежищата. Урсула фон дер Лайен заяви, че Украйна е истинско вдъхновение за Европа.

Европейският съюз и светът помагат на Украйна, но тя се нуждае от много по-голяма помощ, за да изтласка агресора от своята територия, за да се прекрати войната, за да се прекрати смъртта. Преговори за мир няма да започнат, докато Кремъл има надежда за победа. Светът трябва да помага на Украйна така, че да стопи всяка надежда на Кремъл. И тогава, когато се седне на масата на преговорите, да се говори честно, твърдо и добронамерено, за да бъдат отстранени всички предпоставки за бъдещи конфликти. Защото най-често бъдещите войни са заложени в несправедливите клаузи на мирните договори. Затова в евангелските блаженства Иисус Христос говори не за миролюбците, а за миротворците, защото те ще се нарекат синове Божии. Мечтата ми е делото на тези синове Божии да успее.

Героизмът на украинския народ предизвиква възхищение, но много по-силна е болката от сполетялото го страдание. Състраданието е подтикът да напиша текстовете, събрани в тази книга. Ако трябва да повторя думите на д-р Мартин Лутър Кинг, имам една мечта, моята мечта е един ден писателите да пишат така и да имат такова влияние в обществото, че да не позволяват на никого повече да започва война.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС