Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Най-простият начин да спрем крадлива чайка

Група британски учени са намерили разрешение и на този проблем

У нас към престъпленията на чайките не се подхожда научно, както във Великобритания. Снимка: Александър Иванов - Най-простият начин да спрем крадлива чайка

У нас към престъпленията на чайките не се подхожда научно, както във Великобритания. Снимка: Александър Иванов

Ядете кифла, сандвич или сладолед на открито, някъде край морето или голям язовир и забелязвате нещо притеснително – подозрителна птица се навърта около вас. Вероятно с престъпни намерения… Не се оглеждайте за полицаи, те няма да ви помогнат. По-добре се обърнете към науката. Какъвто и проблем да възникне, група британски учени вече са намерили някакво разрешение.

Чайките от вида „европейска сребриста“ обикновено се размножават в градски райони. Това означава, че гнездят по покривите, а не в скалите – и вместо да изкарват прехраната си с риболов, често се снабдяват с храна с помощта на други, не много европейски практики. Казано направо, въпреки изисканата си сиво-бяла външност, елегантните си жълти крака и красивото си латинско име Larus argentatus – крадат. А когато имат да хранят малки деца, крадат особено нагло, пладнешки. Тогава не обичат никак да чакат и стават особено брутални. Готови са, както се казва, да ти вземат залъка от устата, и то буквално.

Понякога обаче науката е по-силна от битовата престъпност и конкретно в този случай учените смятат, че са открили начин за възпиране на подлите атаки и безсъвестните чайки – с взиране. (Имаше подобен филм с Джордж Клуни – но срещу нападения на кози: „Мъжете, които се взират в кози”.)

Загрижени от усложняването на отношенията и нарастващия брой конфликти между граждани и чайки – в които почти винаги птиците се опитват да крадат от хора, и много рядко обратното, британски изследователски екип, ръководен от Маделин Гумас, аспирант от Университета в Ексетер, проучи как видът реагира на човешкото поведение. Изследването, проведено миналата година в крайбрежните градове на Корнуол, югозападна Англия, е публикувано в списанието на Кралското общество „Biology Letters“.

Изследовател оставял на земята плик с картофен чипс в близост до големи групи чайки и леко се отдалечавал. Когато някоя птица започвала да се промъква към храната, експериментаторът се привеждал до нейното ниво и се взирал твърдо в очите ѝ.

„При тези условия само 36% от птиците така или иначе стигаха до храната, докато мнозинството или отлитаха, или се отдалечаваха с ходене. Но и на тези, които все пак стигаха до чипса, им отнемаше значително повече време преди да започнат да консумират – пише в научното изследване. – Това демонстрира, че чайките възприемат поведенчески сигнали от хората, когато взимат решение къде в града да се хранят и че за тях човешкият поглед е толкова отвратителен, че им убива апетита.“

Великобритания, където живеят шест вида чайки, се опитва да се бори с този тормоз от години. Предишните тактики, използвани за отстраняване на проблема, включваха най-разнообразни мерки – от поставяне на надуваеми сови за сплашване на крадците до носене на чадъри и пръскане по крадците с водни пистолети. С помощта на науката вече знаем, че има по-просто и евтино решение – поглеждате агресора твърдо в очите (и тихо казвате „не”).

Colibri april 2017

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg