Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Най-простият начин да спрем крадлива чайка

Група британски учени са намерили разрешение и на този проблем

У нас към престъпленията на чайките не се подхожда научно, както във Великобритания. Снимка: Александър Иванов - Най-простият начин да спрем крадлива чайка

У нас към престъпленията на чайките не се подхожда научно, както във Великобритания. Снимка: Александър Иванов

Ядете кифла, сандвич или сладолед на открито, някъде край морето или голям язовир и забелязвате нещо притеснително – подозрителна птица се навърта около вас. Вероятно с престъпни намерения… Не се оглеждайте за полицаи, те няма да ви помогнат. По-добре се обърнете към науката. Какъвто и проблем да възникне, група британски учени вече са намерили някакво разрешение.

Чайките от вида „европейска сребриста“ обикновено се размножават в градски райони. Това означава, че гнездят по покривите, а не в скалите – и вместо да изкарват прехраната си с риболов, често се снабдяват с храна с помощта на други, не много европейски практики. Казано направо, въпреки изисканата си сиво-бяла външност, елегантните си жълти крака и красивото си латинско име Larus argentatus – крадат. А когато имат да хранят малки деца, крадат особено нагло, пладнешки. Тогава не обичат никак да чакат и стават особено брутални. Готови са, както се казва, да ти вземат залъка от устата, и то буквално.

Понякога обаче науката е по-силна от битовата престъпност и конкретно в този случай учените смятат, че са открили начин за възпиране на подлите атаки и безсъвестните чайки – с взиране. (Имаше подобен филм с Джордж Клуни – но срещу нападения на кози: „Мъжете, които се взират в кози”.)

Загрижени от усложняването на отношенията и нарастващия брой конфликти между граждани и чайки – в които почти винаги птиците се опитват да крадат от хора, и много рядко обратното, британски изследователски екип, ръководен от Маделин Гумас, аспирант от Университета в Ексетер, проучи как видът реагира на човешкото поведение. Изследването, проведено миналата година в крайбрежните градове на Корнуол, югозападна Англия, е публикувано в списанието на Кралското общество „Biology Letters“.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Изследовател оставял на земята плик с картофен чипс в близост до големи групи чайки и леко се отдалечавал. Когато някоя птица започвала да се промъква към храната, експериментаторът се привеждал до нейното ниво и се взирал твърдо в очите ѝ.

„При тези условия само 36% от птиците така или иначе стигаха до храната, докато мнозинството или отлитаха, или се отдалечаваха с ходене. Но и на тези, които все пак стигаха до чипса, им отнемаше значително повече време преди да започнат да консумират – пише в научното изследване. – Това демонстрира, че чайките възприемат поведенчески сигнали от хората, когато взимат решение къде в града да се хранят и че за тях човешкият поглед е толкова отвратителен, че им убива апетита.“

Великобритания, където живеят шест вида чайки, се опитва да се бори с този тормоз от години. Предишните тактики, използвани за отстраняване на проблема, включваха най-разнообразни мерки – от поставяне на надуваеми сови за сплашване на крадците до носене на чадъри и пръскане по крадците с водни пистолети. С помощта на науката вече знаем, че има по-просто и евтино решение – поглеждате агресора твърдо в очите (и тихо казвате „не”).

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3