Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Най-ранният представител на съвременния човек открит в Европа

Съществувал е по време, когато на континента живеят неандерталците

Един от черепите, намерен в пещерата, е със заоблена задна част, като на съвременните хора. Илюстрация: Kатерина Харвати/Тюбингски университет - Най-ранният представител на съвременния човек открит в Европа

Един от черепите, намерен в пещерата, е със заоблена задна част, като на съвременните хора. Илюстрация: Kатерина Харвати/Тюбингски университет

Учени откриха най-ранния представител на съвременните хора извън Африка. Череп, намерен в Гърция, бе датиран от преди 210 хиляди години, когато в Европа са живели неандерталците, съобщава Би Би Си.

Откритието се разглежда като сензационно, защото свидетелства за ранна миграция на хора от Африка, която не е оставила никакви следи в ДНК-то на днешните хора. Проучването е публикувано в списание „Nature“.

Учените откриват два фосила на черепи в пещерата Апидима, Гърция, през 70-те. Единият е лошо запазен, а другият – непълен, но с компютърна томография и ураново датиране техните тайни постепенно биват разкрити. По-запазеният череп е принадлежал на неандерталец. Другият обаче е с по-странни характеристики, например задната му част е заоблена, нещо характерно за съвременните хора.

Нещо повече, черепът на неандерталеца е от по-късен период.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Нашето предположение е, че в Гърция е имало група хора преди около 210 хил. години, вероятно свързана с подобни популации в Левант, но постепенно е заместена от популация на неандерталци преди близо 170 хил. години“, казва Крис Стрингър от лондонския Национален природонаучен музей, един от участниците в изследването.

Хората, обитавали земята извън Африка, днес могат да проследят произхода си до миграционен процес от преди 60 хил. години. Докато тези съвременни хора са се разпространили в Евразия, те бавно започват да доминират за сметка на други видове, които вече живеят там, като например неандерталците или Денисовия човек.

Неандерталецът (на илюстрацията) е съществувал по-късно от съвременния човек, според откритията в Апидема.

Но това явно не е първата миграционна вълна на хомо сапиенс от Африка. Фосили на череп на съвременен човек от Израел, намерени през 90-те, са датирани от преди 90 до 125 хил. години. Науката ги разглежда като аномалия – еволюция извън Африка, която е споходила малцина. В последните години обаче, учените се убеждават, че предшествениците на днешните хора са съществували извън Африка дори по-рано, отколкото са предполагали. Освен това, са обитавали много по-голяма площ.

Наскоро палеонтолози откриха в Китай доказателства за съществуването на съвременен човек преди 80 до 120 хил. години.

Според анализи, африканският човек и неандерталците са смесили ДНК-то си – доказателства от Германия сочат, че това се е случило преди 219 до 460 хил. години, въпреки че все още не е ясно дали става дума за хомо сапиенс или предхождащ го вид от Африка.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3