Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Най-самотният човек на света (видео)

Живее в джунглите на Амазония и изследователи често проверяват дали е все още жив

„Най-самотният човек на света“ е заснет, докато се опитва да повали дърво близо до колибата си. Снимка: ФУНАИ - Най-самотният човек на света (видео)

„Най-самотният човек на света“ е заснет, докато се опитва да повали дърво близо до колибата си. Снимка: ФУНАИ

„Фокс нюз“ публикува снимки и подробности от живота на обитаващия джунглите на Амазония туземец, който се явява последният жив представител на своето племе. Мъжът, живеещ в самота повече от 20 години в горите на отдалечения бразилски щат Рондония, прекарва по-голямата част от времето си в лов на диви прасета, птици и маймуни. За целта си е направил лък и стрели и дървено копие. Колибата на туземеца е обкръжена от дървета папая и царевични насаждения.

Около жилището му има и няколко дълбоки тесни ями, които използва за лов, а също и като укрития. Заради тези ями, освен с прозвището „най-самотния човек на света“, го наричат и „човека от дупките“. Изследователите вярват, че той е единственият представител на племе, което през 90-те години е било съставено от шестима души. Петима са  загинали от оръжията на фермери, които се опитвали да завладеят земята им и са стреляли  по тях.

През юли ФУНАИ (бразилската държавна агенция, отговорна за индианците и неконтактните племена) разпространи видеокадри, на които за първи път от 22 години попада и туземецът, който вероятно е на около 50-годишна възраст. На тях се вижда как той сече дърво с ръчно направена каменна брадва близо до колибата си.

ФУНАИ има строги правила, които ограничават взаимодействието с изолирани и необвързани племена, така че те не знаят името му, нито това на неговото изчезнало племе. Агенцията отговаря за картографирането и опазването на земите, традиционно обитавани и използвани от тези общности и се грижи за предотвратяване на нахлуването на външни лица в техните територии.

Изследователска група към агенцията наблюдава поведението на туземеца от 1996 г. насам, но досега е бил заснет само веднъж, през 1998 г. Изследователите редовно проверяват дали е все още жив и често го намират да копае дупки в земята, с чиято помощ лови животни или се крие в тях.

Той прекарва времето си в лов на животни за храна. Ходи полугол, покрит само с кърпа. Последният човек има своя собствена мини плантация, в която отглежда папая и царевица.

Според експертите на ФУНАИ, в джунглите на територията на Бразилия вероятно живеят над сто племена, изолирани от цивилизацията, но досега е потвърдено съществуването на 27 от тях.

Смята се, че много племена съзнателно избягват контакти с външния свят, въз основа на предишни срещи, които са довели до унищожаване на техните горски домове. Според експертите те или стрелят с лъковете си по външни лица, или по самолети, или просто се оттеглят по-дълбоко в тропическите гори. Въпреки това, неконтактните племена и групи са застрашени от нарастващите инфраструктурни и пътностроителни проекти и все повече изоставят териториите си, за да избегнат шума и замърсяването на въздуха. Така обаче туземците са уязвими от болести като грип или дори от обикновена настинка.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg