Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Най-скъпата картина в историята

„Спасителят на света” на Леонардо да Винчи продаден за $450 млн.

Изображението на Христос от Да Винчи е създадено между 1506-а и 1513 г. по поръчка на френския крал Луи ХII.  Снимка: „Кристи’с”, детайл - Най-скъпата картина в историята

Изображението на Христос от Да Винчи е създадено между 1506-а и 1513 г. по поръчка на френския крал Луи ХII. Снимка: „Кристи’с”, детайл

Леонардо надмина рекордите на Пикасо. На 15 ноември картината „Salvator mundi” („Спасителят на света”) от италианския ренесансов майстор бе продадена за 450 милиона долара или 382 милиона евро, съобщава „Монд”. Продажбата е осъществена на аукцион в нюйоркския филиал на „Кристи’с”. Вече можем да забравим за някогашните 179 милиона долара, платени през 2015 г. за „Алжирски жени” от испанския художник.

Цената, достигната от платното на Леонардо, изненадва специалистите. Началната оценка на аукционната къща е 70 милиона долара, а първите прогнози за продажбата са достигали 100 милиона.

Наддаванията за Леонардо не продължават повече от 20 минути, но напрежението е огромно. Самата цена е 400 милиона долара, но достига 450 с всички странични разходи (например комисионни). „Кристи’с” запазват името на купувача в тайна.

Salvator Mundi, 45 см x 66 cм

Изображението на Христос от Да Винчи е създадено между 1506-а и 1513 г. по поръчка на френския крал Луи ХII. Купено е от английския крал Чарлс I през 1649-а, в началото на английската гражданска война. Платното остава във Великобритания векове наред и е частично повредено от несръчни опити за почистване. През XVIII и XIX в. собствениците на творбата изгубват информацията за нейния произход и авторството на платното става въпрос на догадки. Група специалисти успяват да потвърдят, че „Salvator mundi” наистина е картината, поръчана от Луи XII на Леонардо да Винчи.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Вижте още: ТАЙНАТА В КРИСТАЛНОТО КЪЛБО НА ДА ВИНЧИ

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg