VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Най-скъпата картина в историята

„Спасителят на света” на Леонардо да Винчи продаден за $450 млн.

Изображението на Христос от Да Винчи е създадено между 1506-а и 1513 г. по поръчка на френския крал Луи ХII.  Снимка: „Кристи’с”, детайл - Най-скъпата картина в историята

Изображението на Христос от Да Винчи е създадено между 1506-а и 1513 г. по поръчка на френския крал Луи ХII. Снимка: „Кристи’с”, детайл

Леонардо надмина рекордите на Пикасо. На 15 ноември картината „Salvator mundi” („Спасителят на света”) от италианския ренесансов майстор бе продадена за 450 милиона долара или 382 милиона евро, съобщава „Монд”. Продажбата е осъществена на аукцион в нюйоркския филиал на „Кристи’с”. Вече можем да забравим за някогашните 179 милиона долара, платени през 2015 г. за „Алжирски жени” от испанския художник.

Цената, достигната от платното на Леонардо, изненадва специалистите. Началната оценка на аукционната къща е 70 милиона долара, а първите прогнози за продажбата са достигали 100 милиона.

Наддаванията за Леонардо не продължават повече от 20 минути, но напрежението е огромно. Самата цена е 400 милиона долара, но достига 450 с всички странични разходи (например комисионни). „Кристи’с” запазват името на купувача в тайна.

Salvator Mundi, 45 см x 66 cм

Изображението на Христос от Да Винчи е създадено между 1506-а и 1513 г. по поръчка на френския крал Луи ХII. Купено е от английския крал Чарлс I през 1649-а, в началото на английската гражданска война. Платното остава във Великобритания векове наред и е частично повредено от несръчни опити за почистване. През XVIII и XIX в. собствениците на творбата изгубват информацията за нейния произход и авторството на платното става въпрос на догадки. Група специалисти успяват да потвърдят, че „Salvator mundi” наистина е картината, поръчана от Луи XII на Леонардо да Винчи.

Вижте още: ТАЙНАТА В КРИСТАЛНОТО КЪЛБО НА ДА ВИНЧИ

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90