Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Най-скъпата лъжа: Алекс Джоунс осъден да плати почти $1 млрд. обезщетения

Присъдата е за твърденията на водещия, че масовата стрелба в началното училище „Санди Хук“ от 2012 г., довела до смъртта на 26 души, е изфабрикувана от властите

„Искат да ни уплашат и да не задаваме въпроси за Ювалди или Паркланд“, коментира Джоунс за други две масови стрелби в САЩ. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Най-скъпата лъжа: Алекс Джоунс осъден да плати почти $1 млрд. обезщетения

„Искат да ни уплашат и да не задаваме въпроси за Ювалди или Паркланд“, коментира Джоунс за други две масови стрелби в САЩ. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Алекс Джоунс, популярен теоретик на конспирациите в САЩ, бе осъден да плати близо милиард долара обезщетение за свои клевети, постанови съдът в щата Кънектикът. Джоунс дължи общо 965 млн. долара за твърденията си, че масовата стрелба в началното училище „Санди Хук“ от 2012 г., довела до смъртта на 26 души, е била изфабрикувана от властите с цел налагането на по-строги ограничения за притежанието на оръжие.

Новините за трагедията са „фалшиви като банкнота от 3 долара“, а стрелбата е театрален спектакъл, поръчан от американските власти, разказва Джоунс на последователите си. Жертвите на стрелбата и опечалените им близки всъщност са платени актьори, гласят още изводите му, разпространявани в „Шоуто на Алекс Джоунс“. Предаването се излъчва по американското радио GCN и безплатно като видео или аудио в сайта на Джоунс „Infowars“. Може да се слуша и като подкаст в различни аудиоплатформи.

Общо 15 са ищците по делото срещу Джоунс и медийната му компания „Free Speech Systems“, 8 от тях са близки на жертвите от стрелбата, а един е бивш агент на ФБР, съобщава „Варайъти“. Съдебното жури е достигнало до присъдата единодушно, заявиха те пред съдията. Джоунс е намерен за виновен по обвинения за нелоялни търговски практики (където по закон няма ограничения в наказателните обезщетения) – твърденията му за стрелбата в „Санди Хук“ са били използвани за рекламиране на търговия с най-различни продукти в сайта му.

Докато Джоунс печели от трагедията с повишен трафик на сайта си „Infowars“ и нарастване в продажбите, близките на жертвите са били изправени пред заплахи за физическа саморазправа и дори за живота си от многобройните последователи на теоретика на конспирациите, заявиха адвокатите на ищците пред съда.

Това не е първият път, в който Джоунс се изправя пред съда за думите си – през август родителите на едно от починалите деца, получиха обезщетение от 49 млн. долара, а пред магистратите в Тексас той заяви, че вече вярва, че стрелбата е „100% реална“.

По време на обявяването на присъдата Джоунс предаваше на живо:

„Искат да ни уплашат и да не задаваме въпроси за Ювалди или Паркланд – каза той на зрителите си. – Но ние няма да се откажем, няма да спрем… Силите на Сатаната се опитват да вкарат света в термоядрена война“.

По-рано в предаването, точно когато журито обяви присъдата, Джоунс коментира:

„Сигурно това е адът. Току-що произнесоха присъдата. Дори и да нямаш тези пари“.

Водещият допълни, че е „изгубил бройката“ на обезщетенията, които дължи, и в опит да събере необходимата сума е започнал да продава „витаминен синтез“ в сайта си.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС