Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Най-скъпият музикален албум в историята (видео)

Цигулките „Страдивари“ в него са на обща възраст над 3000 години и на стойност $200 млн.

Цигуларката Жанин Янсен записа албума „12 Страдивари“, който ще излезе на 10 септември. Снимка: Стопкадър от трейлъра на филма за албума - Най-скъпият музикален албум в историята (видео)

Цигуларката Жанин Янсен записа албума „12 Страдивари“, който ще излезе на 10 септември. Снимка: Стопкадър от трейлъра на филма за албума

Дванайсет цигулки „Страдивари“ на обща стойност около 200 млн. долара бяха събрани заедно, за да бъде записан с тях „най-скъпият албум в историята“, съобщават от компанията за продажба на цигулки „J&A Beare“, продуцент на проекта.

Инструментите, чиято възраст заедно е над 3000 години, са били предоставени от колекционери и музиканти, свирещи с тях, от цял свят. Някои от инструментите са принадлежали на виртуози като Фриц Крайлер, Нейтън Милщайн, Ида Хендел и Оскар Шумски.

Албумът „12 Страдивари“ е записан от цигуларката Жанин Янсен и ще излезе официално на 10 септември, въпреки затрудненията, възникнали по време на създаването му. Докато работи върху проекта, Янсен заболява от Ковид и записът на албума е отложен с три седмици. Веднага след възстановяването си, макар и все още с последствия от болестта, цигуларката влязла за записи в продължение на четири пълни дни в „Кардоган хол“.

В албума са включени творби на Мануел де Файя, Фриц Крайслер, Рихард Хойбергер, Клара Шуман, Пьотр Илич Чайковски, Карол Шимановски, Морис Равел, Едуард Елгар и Сергей Рахманинов. Диригент е сър Антонио Папано.

Успоредно с издаването на албума, на 2 септември ще бъде пуснат по кината и документалният филм „ Janine Jansen: Falling in Love with Stradivari“ (Жанин Янсен: Да се влюбиш в Страдивари), режисиран от Джери Фокс, посветен на творческия процес при създаването на албума и работата на Янсен с тези цигулки.

Жанин Янсен свири с оркестри като Берлинската филхармония, Оркестъра на Баварското радио, Лондонския симфоничен оркестър, Концертгебау, Камерния оркестър на Европа, Оркестъра на Академия „Санта Чечилия“, Нюйоркската филхармония и други. Тя е и артистичен директор на основания от нея Международен фестивал на камерната музика в Утрехт.

Днес в света са съхранени около 650 инструмента, изработени от Антонио Страдивари (1644 – 1737), 450 от които са цигулки. Най-ценни са изработените в така наречения „златен период“ на маестрото – от 1700 до 1720 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90