Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Най-скъпо продадената картина на жив художник?

Предлагат на търг картина на Дейвид Хокни за 80 млн. долара

Дейвид Хокни, „Портрет на един художник (байсен с две фигури)“ - Най-скъпо продадената картина на жив художник?

Дейвид Хокни, „Портрет на един художник (байсен с две фигури)“

Картина на британския художник Дейвид Хокни вероятно ще стане най-скъпото произведение на жив творец, продадено на търг. „Портрет на един художник (басейн с две фигури)“ е оценена на 80 млн. долара от „Кристис“, които ще предложат платното на търг през ноември, съобщава Би Би Си.

„Това е един от най-големите шедьоври на модерната ера“, твърдят от аукционната къща.

Актуалният рекорд принадлежи на американеца Джеф Кунс – оранжевата скулптура на куче от неръждаема стомана „Balloon Dog“ се продаде за 58 млн. долара през 2013 г.

„В момента цената на тази картина е 80 млн. долара, което не означава, че искаме това да е таванът ѝ. Така ние просто я поставяме в контекста на пазарната история – казва Алекс Ротър, един от ръководителите на отдела Следвоенно и съвременно изкуство в „Кристис“. – След 10, 15, 20 години, ако желаете да я продадете, ние определено я искаме обратно и мога да ви кажа, че ще я продадем за повече.“

„Портрет на един художник…“ се превръща в една от най-разпознаваемите картини на йоркширския живописец – идеята за нея се ражда от две отделни фотографии на пода на студиото на твореца. Той успява да я довърши навреме за изложението в нюйоркската галерия „Андре Емерих“ през 1972 г. От тогава платното се е появявало на дузина ретроспективни изложби в лондонския „Тейт“, Център „Жорж Помпиду“ в Париж и музея „Метрополитън“ в Ню Йорк.

По-рано тази година друга картина на 81-годишния художник се продаде за 28,5 млн. долара на частен купувач – рекордна сума за произведение на Хокни.

„Това е едно от онези редки съвпадения, когато най-добрата картина на художника всъщност е свободна – коментира Ротър  „Портрет на един художник…“. – С тази картина той затвърждава мястото си в царството на най-почитаните художници и когато дойде ноември, платното предстои да стане най-скъпо продаденото на търг произведение на изкуството на жив творец.“

Картината ще бъде изложена в Хонконг, Лондон и Лос Анджелис, преди да бъде предложена на аукцион на 15 ноември в Ню Йорк.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg