Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Най-старата карта на Новия свят е фалшификат, доказаха учени

Екип от „Йейл“ твърди, че Картата на Винланд умишлено е била фалшифицирана

Мастилата върху картата са датирани от ХХ век. Снимка: Beinecke Rare Book & Manuscript Library - Най-старата карта на Новия свят е фалшификат, доказаха учени

Мастилата върху картата са датирани от ХХ век. Снимка: Beinecke Rare Book & Manuscript Library

Картата на Винланд, която се смяташе за първото географско изображение на Америка, познато на човечеството, се оказа фалшификат с мастило от ХХ век, съобщава екип от специалисти по реставрация от „Йейл“. Резултатите от тяхното изследване, което според учените е най-подробното досега, са публикувани в „YaleNews“.

Картата, за която доскоро се смяташе, че е създадена през XVвек – между 1423 и 1445 г., половин век преди Колумб да стигне до Америка, попада в архивите на „Йейл“ в средата на 60-те години. Учени дори тогава са скептични към автентичността на откритието, но нямат техника, с която да докажат твърденията си. Пергаментът изобразява част от Северна Америка, брегова линия, югозападно от Гренландия, и няколко пъти е бил подлаган на изследвания. Смятало се е, че тази карта е основното доказателство, че викингите първи са стигнали до бреговете на Новия свят. Различни екипи от учени са доказвали през годините, че в различни части на картата се съдържа мастило от ХХ век, но екипът от „Йейл“ подлага документа на щателен анализ с помощта на най-модерните съвременни техники и инструменти, непознати на науката досега.

Подробният анализ разкрива, че в мастилото се съдържа титаново съединение, за пръв път използвано през 20-те години на миналия век.

„Картата на Винланд е фалшификат – коментира Реймънд Клемънс, куратор в библиотеката на Йейл за редки книги и ръкописи, където се съхранява картата. – Няма никакво място за съмнение. Този нов анализ трябва да сложи край на темата.“

Освен това става ясно, че измамата е съвсем умишлена – на гърба на картата е забелязан надпис на латински, указание за сглобяване на „Speculum Historiale“, автентичен средновековен том и досега смятан за източник на пергамента от телешка кожа на картата. Бележката също е написана със съвременно мастило, за да изглежда като инструкции за подвързване на картата като ръкопис от 15-ти век.

„Надписът определено изглежда като опит да накара хората да повярват, че картата е създадена в същия период като „Speculum Historiale“ – допълва Клемънс. – Силно доказателство е, че картата е фалшификат, но не ни казва кой е извършил тази измама.“

През 1965 г. „Йейл“ сензационно обявява съществуването на Картата на Винланд и отбелязва включването ѝ в архивите с научна книга с авторски колектив библиотекарите на „Йейл“ и куратори от Британския музей в Лондон. Откритието ѝ тогава доказва, че викингите са първите европейци, които достигат до бреговете на Новия свят много преди пристигането на Колумб. Всъщност археологически проучвания в Нюфаундленд от 60-те наистина доказват, че викингите са устроили свои селища в Северна и Южна Америка преди експедицията на Колумб.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах