Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Най-старата, най-скъпата, най-търсената книга у нас

На какви цени могат да се намерят при букинистите първите издания на „Горски пътник“ на Раковски, „Под игото“ на Вазов и „Пиянъ баща - убиецъ на децата си“ на Илия Р. Блъсков

Стари немски издания на Шекспирови пиеси, предлагани на битпазар в Бългрия на символични цени. Снимка: Площад Славейков - Най-старата, най-скъпата, най-търсената книга у нас

Стари немски издания на Шекспирови пиеси, предлагани на битпазар в Бългрия на символични цени. Снимка: Площад Славейков

Когато стане дума за скъпа колекция, първата асоциация е за антики, археологически находки, монети. Чак през 2011 г. в Закона за културното наследство се включват и книжовните културни ценности, старопечатните издания и ръкописите. Все още притежанието на редки библиофилски находки не се възприема като инвестиция, може би защото пазарът за подобни ценности у нас не е голям. Но книжните антиквариати са устойчива българска традиция, оцеляла дори в социалистическите времена.

Днес, когато онлайн продажбите отхапват все по-голям дял от пазара, е естествено и старите издания в антикварните книжарници да се предлагат по този начин. Сайтът „Книжен пазар” е вече добре известен на ценителите – у нас няма друга електронна книжарница, в която да се продават 1 139 686 книги в един и същи момент. Но порталът е интересен не само защото позволява покупка на книги втора употреба на по-ниски цени, но и защото в него изпъкват тенденции, очертаващи общата картина на читателския и колекционерския интерес в България.

Най-продавана за всички времена

Най-продаваната книга за всички времена в „Книжен пазар” според статистиките е „Срещи с Буров” на Михаил Топалов. Независимо, че книгата, издадена през 1990 г., е налична и безплатно онлайн, тя все пак се продава изключително успешно на цени между 10 и 15 лв. и оглавява класацията Топ 100 в сайта. Второто място там е отредено на „Сто години самота” на Габриел Гарсия Маркес. Изданието от 1978 г. върви между 20 и 40 лв. в зависимост от това колко е запазено. Маркес е и на четвърто място в класацията на най-продавани наред с „Любов по време на холера”, а третото място заема „Моята борба” на Хитлер.

Именно от „Книжен пазар” става ясно, че в България през последните 20 години има не едно, а цели три издания на нацистката „библия”– през 2000, 2001 и дори през 2016 г. Три различни издателства са се опитали да спечелят, популяризирайки нацистката идеология. В момента на старо книгата на Хитлер се продава на цена между 25 и 45 лв.

Сред първите 10 най-продавани заглавия при художествената литература има само една българска книга – „Железният светилник” на Димитър Талев. Сред останалите в десетката най-търсени автори на старо са Стивън Кинг, Агата Кристи и Карл Май, съжителстват си Даниел Стийл и Фьодор Достоевски.

Най-търсена в последно време

През последните 30 дни обаче най-продаваното заглавие и автор са „Крахът на една илюзия” от Осман Октай, след като читателите изкупиха наличностите в книжарниците от книгата, издадена преди 4 години.

Вижте още: ЗАБРАВЕНА КНИГА СТАНА ХИТ ЗА ЕДНА СЕДМИЦА

Най-скъпата

Най-скъпата книга, която предлагат публично българските букинисти, е „The Bankers’ Almanac and Yearbook for 1928-1929. The eighty-fourth years of publication, being a Directory of the principal Banks of the World and the Bankers’ guide to the principal insurance offices”. Справочникът на банкерите от годините преди Голямата депресия се продава за 5 400 лв. Издаден е в Лондон през 1928 г. и съдържа 3322 страници. Стойността му е основно колекционерска.

Алманах на банкерите на цена 5 400 лв.

Втората най-скъпа книга, обявена за продан, е „Материальная часть стрелкового оружия. Книга 1-2”. (Материалната част на стрелковото оръжие). Руското издание от 1945 г. се продава за 4 800 лв. Според забележката в обявата на продавача, то е четено доста, подчертавани са някои акценти. Впечатляваща е дебелината на двата тома – общото им съдържание е 1400 страници.

Руска книга за стрелково оръжие се предлага за 4 800 лв.

Най-старата

Най-старата книга, с която може да сдобие човек от „Книжен пазар”, е „Les Oeuvres de Monsieur de Molière. Tome 1” (Творбите на мосю Молиер). Томчето с кожена подвързия е издадено през 1699 г. в Тулуза. Струва 890 лева.

Пиесите на Молиер в издание от 1699 се продават за 890 лв.

Най-скъпото първо издание, предлагано в портала, е „Доктор Живаго” от 1957 г., дело на италианското издателство „Feltrinelli Editore Milano“. Книгата на руски език, която става библиографска рядкост още с излизането си, се продава за 1999 лв.

С автограф

Доста по-скъпа е най-скъпата книга с автограф, налична при букинистите. „При извора. Част 1” от пловдивския митрополит Кирил струва 2599 лв. Тази книга е интересна с посвещението в нея:

„На Г. Дим. Цончев приятелски споменъ отъ Пловдивский Кирил”.

Димитър Цончев е бил директор на Пловдивски исторически музей през 1934 г. и от 1947 до 1954 г. Пловдивският митрополит Кирил е бъдещия български патриарх Кирил (1953 – 1971). Той е от най-светлите личности в българската история, допринесли за спасяването на българските евреи от депортиране към лагерите на смъртта.

„При извора“ на митрополит Кирил се продава за 2599 лв.

Заедно с книгата се предлага и безплатно упътване от 16 страници за пътуване за хаджилък през 1933 г.

Най-старата най-скъпа българска художествена книга е „Горскiй пътникъ” от Георги С. Раковски в първото си издание от 1857 г. от сръбското издателство „Дан Медакович” в Нови Сад. Цената на рядкото издание е само 1200 лв. Но това е почти 3 пъти повече от цената на първото издание на „Под игото”, което се продава за 480 лв.

В списъците на букинистите може да бъде открита и една книга, която бележи повратен момент в българската литература, може би първата семейна сага на български език – „Пиянъ баща – убиецъ на децата си. Книга 1-3. Повесть чисто българска изъ народния ни животъ” от Илия Р. Блъсков. Само за 120 лв. колекционерите могат да притежават повестта, издадена през 1879 г., но публикувана на части 7 години преди това. В 323 страници авторът, повлиян силно от Каравелов и наивистично-сантименталната френска проза, разказва за нравствената и материална разруха на едно семейство поради пиянството на бащата.

Други антикварни рядкости

Сред находките на антикварите няма само книги. Продават се грамофонни плочи, монети, пощенски марки, картини, стари снимки, дори картинки от дъвки. Интересен факт – двете най-скъпи грамофонни плочи са на сръбски рокгрупи от соца: „Рибля чорба” от 1987 г. и „Поп машина” от 1972 г. Всяка от тях се продава по 520 лв.

Плоча на сбърската група „Поп машина” – 520 лв.

Най-скъпата пощенска картичка е „FC Barcelona. Temporada 88-89”. Ценността ѝ идва от факта, че на гърба ѝ има автографи на Йохан Кройф, Гари Линекер и Андони Субисарета, взети преди реванша от полуфинала за Купата за носителите на купи в София (19 април 1989 г.). Цената ѝ е 275 лв.

Най-скъпата снимка е на Надежда Стоянова Караколева от 1911 г. Детският портрет от началото на миналия век се продава за 777,50 лв. Най-старата снимка е от 1878 г. и изобразява Пловдив – Сахат тепе – вляво, западно и Джамбаз тепе вдясно, източно. Авторът ѝ е Димитър Кавра, а цената – 27,50 лв.

Детска фотография на цена 777 лв.

Пловдив през 1878-а, цената на снимката е 27,50 лв.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg