Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Най-старата обсерватория в света

Някогашно светилище на австралийски аборигени може да се окаже по-древно от Стоунхендж и Великата пирамида

Учените смятат, че подредените камъни отбелязват видимия годишен път на слънцето на фона на местоположението на по-важните неподвижни звезди в южния небосклон. - Най-старата обсерватория в света

Учените смятат, че подредените камъни отбелязват видимия годишен път на слънцето на фона на местоположението на по-важните неподвижни звезди в южния небосклон.

Стоунхендж и Великата пирамида са далеч по-„млади“ от древна обсерватория в Австралия, смятат изследователи. Учени, проучвали подредените камъни при Урди Юан, твърдят, че е възможно комплексът да датира отпреди 11 000 години и да представлява изключително ранен обект на аборигенската култура, предава Ей Би Си.

Д-р Дуейн Хамакър е ръководител на изследванията в областта на палеоастрономията на Австралия и работи заедно със старейшини на старото население, за да реконструира древни представи за движенията на звездите и планетите.

Някои учени наричат това място австралийска версия на Стоунхендж – казва той. – Но въпросът всъщност е дали Стоунхендж не е британската версия на Урди Юан? Защото това място е много по-старо.”

Ако мястото е на повече от 7 000 години, това ще значи пренаписване на историята и ще послужи за допълнителен аргумент срещу тезата, че първите австралийци са били единствено номади и ловци-събирачи.

Учените смятат, че подредените камъни отбелязват видимия годишен път на слънцето на фона на местоположението на по-важните неподвижни звезди в южния небосклон.

Уредникът на местния музей Рег Ейбръмс смята, че в района около подредените камъни някога е имало полупостоянни селища с ранни следи от риболов и земеделие.

Ако ще отбелязвате с подредени камъни позициите на слънцето спрямо звездното небе със слънцестоянията и равноденствията, това вероятно означава, че през по-голямата част от годината се намирате на едно и също място – обяснява той. – Така че, ако говорим за това, по-добре да се намирате близо до постоянен източник на вода и прехрана.”

Ейбръмс твърди още, че в околната местност са откривани останки от много стари капани и дори следи от терасирано земеделие:

Има многобройни следи от земеделие и напоителни дейности, така че земеделието тук може да е много старо; по-старо дори от обикновено приеманото за най-древно земеделие отпреди 6 000 години в Месопотамия“.

Д-р Хамакър вярва, че първите австралийци са разполагали със сложно систематизирани знания.

Добре са разбирали движенията на слънцето, луната, планетите и звездите през годината, а и за по-дълги периоди. Белите австралийци обикновено не признават, че историята на колониализма е унищожила голяма част от тази информация, така че помагаме на аборигенските общности да си възстановят част от някогашната култура и работим с тях.”

Традиционалисти като Джуди Долтън-Уолш смятат, че изследванията на мястото и заниманията с астрономическите представи на старото население означават, че това знание може да бъде предадено на нови носители.

„Като малки учехме европейските имена на небесните тела, а е хубаво да знаем, че и собствените ни прадеди са имали имена за тях. Нашите богове са се намирали сред звездите”, казва тя.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах