Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Най-старият потънал кораб открит в Черно море. Не е на Одисей

Повече от 2 400 години отломките на гръцкия търговски плавателен съд стоят непокътнати

Корабът е открит на 2 км дълбочина. Снимка:  Black Sea map - Най-старият потънал кораб открит в Черно море. Не е на Одисей

Корабът е открит на 2 км дълбочина. Снимка: Black Sea map

Археолози откриха много добре запазени останки от кораб на дъното на Черно море, където се предполага, че са отлежавали повече от 2 400 години. Това е най-старата подобна находка в света – намерена е край северната ивица на морето, на 80 км от Бургас, предава Би Би Си. Новината съобщиха първо чуждестранните издания.

През годините учените са попадали и на доста по-стари отломки, но откритието е изключително, защото този кораб е добре запазен. Изследователите от експедицията „Black Sea Map“ се натъкват на находката чрез управляем дистанционно апарат с камери за дълбоководни снимки. Достъпът на водолазите до вътрешността на плавателния съд засега е невъзможен, казва археоложката Хелън Фар пред Би Би Си.

Корабът е с дължина 23 метра, смята се, че е пранадлежал на гръцки търговци и е открит заедно с мачтата си, руля и дори скамейките за гребците, на около два километра дълбочина. За да оцелее, е помогнала липсата на кислород, обясняват експертите.

„Кораб, оцелял непокътнат от класическия свят, лежащ на 2 км под повърхността на водата, е нещо, което никога не бих предположил, че може да е истина – коментира пред „Гардиън“ Джон Адамс, ръководител на изследователската експедиция „Black Sea Map“. – Това ще промени разбиранията ни за корабостроенето и мореплаването в древния свят.“

Корабът е подобен на съдовете, изобразени върху гръцката керамика. С подобен кораб Одисей преминава покрай острова на сирените в епоса на Омир – случка, изобразена на един от най-познатите керамични съдове от гръцко време, изложен в Британския музей. Затова и много медии наричат откритието в Черно море „Корабът на Одисей“ – той обаче няма как да е бил на Одисей, който е участвал в Троянската война, а тя се е провела около 1000 години по-рано от намерения морски съд.

Корабът на Одисей от изображение на древногръцка ваза, изложена в Британския музей

В експедицията участват учени от университета в Саутхамптън съвместно със свои колеги от Националния археологически музей към БАН и Центъра за подводна археология у нас.

Екипът смята да остави кораба на дъното на морето. Специалистите са на мнение, че е на сигурно място и едва ли ще привлече недоброжелатели. Малка част от него е била подложена на радиовъглеродно датиране, за да се потвърди датировката му. По-късно тази седмица всички получени данни, събрани от находката, ще бъдат представени в Лондон по време на научна конференция.

Намереният кораб е сред останките на над 60 други плавателни съдове, намерени по време на изследователските дейности на екипа от международни експерти. Тяхната тригодишна мисия по дъното на Черно море е с цел да се придобие по-добра представа за праисторическото мореплаване. Находките им варират от „флот за набези от XVII в. през римски търговски кораби до напълно запазен съд от класическия период“.

Двучасов филм за откритието ще бъде представен в Британския музей идния вторник.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg