Най-старият потънал кораб открит в Черно море. Не е на Одисей

Повече от 2 400 години отломките на гръцкия търговски плавателен съд стоят непокътнати

Корабът е открит на 2 км дълбочина. Снимка:  Black Sea map - Най-старият потънал кораб открит в Черно море. Не е на Одисей

Корабът е открит на 2 км дълбочина. Снимка: Black Sea map

Археолози откриха много добре запазени останки от кораб на дъното на Черно море, където се предполага, че са отлежавали повече от 2 400 години. Това е най-старата подобна находка в света – намерена е край северната ивица на морето, на 80 км от Бургас, предава Би Би Си. Новината съобщиха първо чуждестранните издания.

През годините учените са попадали и на доста по-стари отломки, но откритието е изключително, защото този кораб е добре запазен. Изследователите от експедицията „Black Sea Map“ се натъкват на находката чрез управляем дистанционно апарат с камери за дълбоководни снимки. Достъпът на водолазите до вътрешността на плавателния съд засега е невъзможен, казва археоложката Хелън Фар пред Би Би Си.

Корабът е с дължина 23 метра, смята се, че е пранадлежал на гръцки търговци и е открит заедно с мачтата си, руля и дори скамейките за гребците, на около два километра дълбочина. За да оцелее, е помогнала липсата на кислород, обясняват експертите.

„Кораб, оцелял непокътнат от класическия свят, лежащ на 2 км под повърхността на водата, е нещо, което никога не бих предположил, че може да е истина – коментира пред „Гардиън“ Джон Адамс, ръководител на изследователската експедиция „Black Sea Map“. – Това ще промени разбиранията ни за корабостроенето и мореплаването в древния свят.“

Америка за България

Корабът е подобен на съдовете, изобразени върху гръцката керамика. С подобен кораб Одисей преминава покрай острова на сирените в епоса на Омир – случка, изобразена на един от най-познатите керамични съдове от гръцко време, изложен в Британския музей. Затова и много медии наричат откритието в Черно море „Корабът на Одисей“ – той обаче няма как да е бил на Одисей, който е участвал в Троянската война, а тя се е провела около 1000 години по-рано от намерения морски съд.

Корабът на Одисей от изображение на древногръцка ваза, изложена в Британския музей

В експедицията участват учени от университета в Саутхамптън съвместно със свои колеги от Националния археологически музей към БАН и Центъра за подводна археология у нас.

Екипът смята да остави кораба на дъното на морето. Специалистите са на мнение, че е на сигурно място и едва ли ще привлече недоброжелатели. Малка част от него е била подложена на радиовъглеродно датиране, за да се потвърди датировката му. По-късно тази седмица всички получени данни, събрани от находката, ще бъдат представени в Лондон по време на научна конференция.

Намереният кораб е сред останките на над 60 други плавателни съдове, намерени по време на изследователските дейности на екипа от международни експерти. Тяхната тригодишна мисия по дъното на Черно море е с цел да се придобие по-добра представа за праисторическото мореплаване. Находките им варират от „флот за набези от XVII в. през римски търговски кораби до напълно запазен съд от класическия период“.

Bookshop 300×250 3

Двучасов филм за откритието ще бъде представен в Британския музей идния вторник.

Bookshop 728×90