VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Най-старият столичанин – жена на 7 600 години

Открито в раннонеолитното селище Слатина, това е едно от най-старите погребения в Софийското поле

Археологът Васил Николов и скелетът на жената, живяла преди 7 600 години в района на днешна София. Снимка: БАН - Най-старият столичанин – жена на 7 600 години

Археологът Васил Николов и скелетът на жената, живяла преди 7 600 години в района на днешна София. Снимка: БАН

Раннонеолитен гроб на най-стария постоянен жител на София откри екип от археолози, ръководени от чл.-кор. Васил Николов, зам.-председател на БАН. Находката е направена на територията на столичния кв. „Слатина“ и е много рядка – това е едно от трите най-стари и най-важни погребения в Софийското поле, датирано от 5 500 г. пр. Хр., тоест половин хилядолетие след разселването на първите постоянни обитатели, обясни пред „Площад Славейков“ д-р Тодор Чобанов.

Гробът е вероятно на жена, предполагат учените – предстои да се направят ДНК-анализи, които да докажат тази хипотеза. След това ще бъде направено сравнение с други неолитни ДНК-образци, за да се направят конкретни изводи кога точно започва разселването в Софийското поле и да се разбере откъде идват първите постоянни жители в района – от Анатолия (днешна Турция) или от по-източна точка. Останките ще разширят познанието на учените за погребалните практики. Недалеч от гроба на прастарата столичанка е открит и скелет на дете.

Предстои да се направят ДНК-анализи, които да докажат дали скелетът принадлежи на жена. Снимка: БАН

Трудно е да се каже какъв е бил социалният статус на погребаната жена – хората от тези период са известни с това, че са се занимавали със земеделие и скотовъдство. Били са фермери с много висока култура – имали са архитектура, керамика, изкуство, религия от по-усъвършенстван вид, което ги различава от предишните общества. В глобален план, хората, живели някога в района на днешна София, са представителите на първата световна цивилизация.

В неолитно селище „Слатина“ са открити редица големи сгради, датирани от същия период, например къщи от по 150 кв. м., включително и триделни къщи. Археолозите още не могат да кажат колко души са живели в района по онова време, но се предполага, че това е най-голямото неолитно селище в околността. То е било оградено с концентрични ровове, които са имали предпазни и „магически“ функции, в тях най-вероятно са извършвани жертвоприношения.

Америка за България

Предполага се, че по това време са възникнали и останалите селища по поречието на Марица, вероятно дори в рамките на едно и също поколение. Напредъкът тогава се е движел по реките, което е и причината Тракийската низина и София да са заселени в един и същи период.

Сред новооткритите находки в селището са различни предмети от бита и култа като костна лъжица и керамични съдове, печат пинтадера, части от култови масички за жертвоприношения.

Разкопките на екипа, воден от Васил Николов, ще продължат.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg