Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Най-старото действащо кино в света влезе в Книгата на Гинес

В „Едем“ са били показани първите филми на братя Люмиер

Братята Люмиер са показвали филмите си в Кинотеатър „Едем“. Снимка: Уикипедия - Най-старото действащо кино в света влезе в Книгата на Гинес

Братята Люмиер са показвали филмите си в Кинотеатър „Едем“. Снимка: Уикипедия

Кинотеатърът „Едем“ в южна Франция, където са били показани първите филми на братя Люмиер, бе официално признат от Книгата за рекордите на Гинес за най-старото действащо кино в света, съобщава „Франс прес“. „Едем“ е бил открит преди 132 години.

„Това предизвиква силни емоции у мен, защото цял живот наблюдавам как моето семейство се опитва да съхрани „Едем“ жив“, казва в изявление директорката на театъра и внучка на първите му собственици Мари-Лор Смиловичи.

Кинотеатърът „Едем“ е бил открит на 15 юни 1889 г. в малкия средиземноморски град Ла Сьота, където по това време са живели само 12 хил. души. Дейността му е започнала с театрални представления, концерти и дори спортни събития – в киното са се играели бокс и „гръко-римска борба“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg