Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Най-търсеният спектакъл в Лондон – в кино „Люмиер“

Брилянтът „Зимна приказка“ на Кенет Брана с Джуди Денч ще има 5 прожекции у нас през февруари и март

С пет ексклузивни прожекции на „Зимна приказка“ в кино „Люмиер“ НДК ще почете 400 години от смъртта на Шекспир. - Най-търсеният спектакъл в Лондон – в кино „Люмиер“

С пет ексклузивни прожекции на „Зимна приказка“ в кино „Люмиер“ НДК ще почете 400 години от смъртта на Шекспир.

Четири века от смъртта на Шекспир отбелязва светът през 2016-та, а Националният дворец на културата и кино “Люмиер” ще почетат този юбилей с различни прожекции през цялата година. Началото е с британски театър – „Зимна приказка“ с участието на Джуди Денч, Кенет Брана и Том Бейтман („Демоните на да Винчи“, „Джекил и Хайд“). Шекспировата пиеса ще оживее в кино „Люмиер” с пет ексклузивни прожекции през февруари и март тази година. Това е единственото място в България, където може да се види най-търсеното представление от лондонския „Уест Енд“.

Ексклузивните прожекции се осъществяват, благодарение на филмовата компания Picturehouse, която разпространява по целия свят спектаклите на театралната трупа на актьор и режисьор Кенет Брана (Kenneth Branagh Theatre Company Live), посветила репертоара си на пиесите на Уилям Шекспир, поставени на сцената на лондонския театър „Гарик“.

Джуди Денч и Кенет Брана в сцена от спектакъла

Красиво пресъздадената „Зимна приказка“ е с режисьори Роб Ашфорд и сър Кенет Брана, а в главните роли блестят имената на актьори като Джуди Денч и самият Кенет Брана. 81-годишната Денч („Влюбеният Шекспир“, „Айрис”, „Записки по един скандал“, „Филомена“) демонстрира неподражаема актьорска класа.

Брана стартира своето артистично дръзко, търговски проницателно начинание и вече можем да кажем: билетите за „Зимна приказка“ са най-търсените в „Уест Енд“ този сезон“, написа написа през ноември 2015 г. в британския „Телеграф“ театралният критик Дейвид Кавендиш, а заглавието на ревюто му бе само от една дума: „Брилянтно!

„Зимна приказка” е и последната творба на Шекспир, прощаването му с театъра. Трагикомедията (определяна и като романс) за обсебване и изкупление е най-мистична от неговите пиеси и разказва историята на цар Леонт, който сякаш има всичко – власт, богатство, любящо семейство и приятели, но ревността му го довежда до поредица от събития с трагични последствия…

Представлението ще има прожекции в „Люмиер“ на датите: 18 февруари (четвъртък) – 19 ч., 27 февруари (събота) – 13 ч., 28 февруари (неделя) – 15 ч., 7 и 9 март (понеделник и сряда) – 19 ч.

Вижте още: ВЛЮБЕНИ В ШЕКСПИР

Времетраенето на продукцията е три часа с антракт между първа и втора част. Цената на билетите е 12 лв., за пенсионери и учащи – 10 лв. Предварителната продажба на билети е на касите на Билетен център НДК, а един час преди съответната прожекция – и на касата на кино „Люмиер”.

Същата творба може да бъде видяна и на живо – на 22 февруари в столичния Театър „Сфумато“, постановка на Маргарита Младенова, с участието на Цветан Алексиев, Бойко Кръстанов, Явор Бахаров, Елена Димитрова, Маргита Гошева, Христо Петков, Сава Драгунчев, Антонио Димитриевски, Станислав Ганчев и Марк Делчев.


Всичко от Годината на Шекспир

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90