POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Най-важната година на Пикасо

„Тейт“ събира три прочути негови картини за пръв път от 85 г.

„Огледалото“ на Пикасо днес се намира в частна колекция. - Най-важната година на Пикасо

„Огледалото“ на Пикасо днес се намира в частна колекция.

Три картини, вдъхновени от една от най-известните любовници на Пикасо, Мари-Терез Уолтър, ще бъдат събрани за изложба за първи път от 85 години. Платната ще са водещият акцент в първата самостоятелна експозиция на художника в „Тейт Модърн“ в Лондон – събитието като цяло се съсредоточава върху само една година от живота на Пикасо, 1932-а, пише „Гардиън“.

В тази година, тъкмо навършил 50, Пикасо прави първата си голяма ретроспектива – в Париж и Цюрих. Въпреки че среща сериозна критика по онова време, именно тази изложба затвърждава статута на художника като „лидер на авангарда, в челните редици на прогресивното арт движение“, казва Нанси Айрисън, която е един от кураторите на събитието в „Тейт“.

Ретроспективата представя Уолтър пред публиката – красивата жена е вдъхновила много произведения на художника. Пикасо, който тогава е женен за Олга Хохлова и има син, Пауло, среща Мари-Терез около 1927-а, когато тя е 17-годишна. Художникът случайно забелязва характерния ѝ профил по улиците на Париж, спира я и ѝ казва:

„Аз съм Пикасо! Ти и аз ще извършим велики дела заедно“.

„Голо тяло в черно кресло“

Двойката започва връзка, която пази в тайна до 1932-а. През 1935 г. Мари-Терез ражда дъщеря на Пикасо, когато той вече е със следващата си муза, Дора Маар. Уолтър се самоубива през 1977 г.

Изложбата в „Тейт“ ще преведе посетителите през 1932-а, месец по месец, като ще проследи ключови картини, скулптури и рисунки на хартия, които Пикасо създава през годината. В експозицията са представени прочути творби като „Момиче пред огледало“ (от Музея за модерно изкуство в Ню Йорк) и „Сънят“, изобразяваща заспалата Уолтър – никога непоказвана във Великобритания.

Трите силно сексуално натоварени картини в сърцето на изложбата („Огледалото“, „Голо тяло в черно кресло“ и „Голо тяло, зелени листа и бюст“) са нарисувани последователно в „изблик на креативност“ от Пикасо само за десет дни. В момента те са в частни колекции и не са били виждани заедно от ретроспективата през 1932 г.

Фрагмент от „Сънят“

Платната са създадени в огромната, но занемарена селска къща на Пикасо в Северна Франция. Специална стая в „Тейт“ ще бъде посветена на улавянето на атмосферата на това забележително място. При все че е широко известно, че картините са вдъхновени от страстната любов на художника и Мари-Терез, тя не е позирала за картините, те са изцяло излезли от неговото въображение.

Изложбата „Пикасо 1932 – любов, слава, трагедия“ ще бъде в „Тейт Модърн“ от 8 март до 9 септември 2018 г.

Вижте още: ПИКАСО, ВЕДНЪЖ В ЖИВОТА

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg