Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Най-важните книги в историята на човечеството

В Топ 10 има само 2 художествени творби

 - Най-важните книги в историята на човечеството

В едната се твърди как „Бог създаде небесата и земята“, а другата разтърси християнството, след като Чарлз Дарвин описа теорията си за естествения подбор. Двете заедно – Библията и „Произходът на видовете“, са най-значимите книги в историята на човечеството. Това сочат резултатите от изследване, проведено сред 2044 британци, съобщи в. „Гардиън“.

Участниците в анкетата на издателската къща The Folio Society са били попитани коя е най-значимата книга в съвременния свят, като им бил предложен списък с 30 заглавия. Библията привлече 37% от вота, като изпревари с малко основополагащия труд на Дарвин „Произход на видовете“, събрал 35 на сто от гласовете.

На трето място поданиците на Нейно Величество са класирали научнопопулярната книга „Кратка теория на времето“ (17%) на професора по теоретична физика Стивън Хокинг. Веднага след нея се нарежда строго научният труд на Алберт Айнщайн „Обща теория на относителността” (15%). Следва ги антиутопията „1984“ на Джордж Оруел с 14 процента от вота, която попълва Топ 5 на най-значимите книги.

На шесто място е още един научен труд – „Математически начала на натурофилософията” на Исак Нютон с 12 процента. Седми е романът „Да убиеш присмехулник“ на американската писателка Харпър Ли (10%).

Осмата позиция е отредена за Корана с 9 на сто от гласовете. Следва го икономическото изследване на Адам Смит „Богатството на народите“ (7%). Топ 10 се допълва от научния труд на биолога Джеймс Уотсън „Двойната спирала“ (6%), в който е описано откриването на ДНК.

Сред първите десет книги попадат само две художествени произведения – романите „1984“ и „Да убиеш присмехулник“. Останалите са научни трудове или религиозни книги.

Том Уокър, редакционен директор на издателската къща The Folio Society, коментира, че резултатите от анкетата акцентират по-скоро „върху книгите, които са влиятелни или са ни дали нови знания, отколкото върху онези, които ние лично сме прочели с намерението да разберем заобикалящия ни свят“. Според Уокър „Кратка история на времето“ е един от най-подценените бестселъри, писани някога, и затова е радостен, че научнопопулярният труд на Стивън Хокинг е поставен толкова напред в класацията.

„Що се отнася до романите, то и „1984“, и „Да убиеш присмехулник“ са с мощни политически послания. Но хората обикновено не смятат художествените произведения за особено влиятелни по отношение на промените на обществените нагласи, затова автори като Шекспир и Толстой са поставени по-назад“, обяснява Том Уокър.

Редакционният директор на The Folio Society отбелязва, че ще е любопитно да видим как би изглеждала същата класация след няколко десетилетия: „Дали Дарвин ще победи; или пък страховитото послание на „1984“ ще бъде още по-актуално; или Коранът ще стане още по-значим в Обединеното кралство; или напредъкът в генното инженерство ще е изтласка „Двойната спирала“ по-напред?“

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС