Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Най-великата симфония на всички времена

„Ероика“ на Бетовен оглави класация, изготвена от най-големите съвременни диригенти

Лудвиг ван Бетовен, детайл от портрет на Йозеф Карл Щилер (1820) - Най-великата симфония на всички времена

Лудвиг ван Бетовен, детайл от портрет на Йозеф Карл Щилер (1820)

Вълнуващата „Ероика“ – творба, първоначално посветена на Наполеон и възхваляваща революционния дух, обземащ Европа, бе определена като най-великата симфония на всички времена. Изборът е на най-големите диригенти в момента – 151 от цял свят са участвали в анкета на „Би Би Си Мюзик Мегазин“ и са съставили списък с 20-те най-добри произведения в класиката.

„Ероика“, Трета симфония на Бетовен, е на първото място, следвана от Деветата на същия композитор – „Хоралната“. Последната симфония на Моцарт, 41-ата – „Юпитер“, заема трета позиция, а Малер е на следващите две със своите Девета и Втора симфонии.

За редактора на списанието Оливър Конди не е чудно, че Бетовен доминира списъка. По думите му са минали повече от 200 години от написването на неговата Трета симфония и тя се изпълнява така, както е посочено от автора й, и до днес, което е реално свидетелство за гения на композитора.

„Ероика“, създадена през 1803-а, първоначално е трябвало да се казва „Бонапарт“, като възхвала на Наполеон и ценностите, зад които стои. Бетовен обаче размисля, когато научава, че Наполеон се е самонарекъл император. Композиторът изтрива името му с такава жар, че в оригиналния ръкопис остава дупка.

В Топ 10 влизат още Четвърта симфония на Брамс (6-о място), „Фантастична симфония“ на Берлиоз (7-о), Първа на Брамс (8-о), Шеста на Чайковски (9-о) и Трета на Малер (10-о).

https://youtu.be/zK5295yEQMQ

Най-скорошно създадената творба в класацията е Пета симфония на Дмитрий Шоставич, която заема 17-о място. Написана е през 1937 г., време на лична криза на композитора, след като властта заклеймява операта му „Лейди Макбет от Мценски окръг“.

Всеки от 151-те диригенти, участвали в допитването, е бил помолен да посочи своя избор за трите най-добри симфонии. След това редакторите на списанието са систематизирали резултатите и са съставили общия Топ 20. Пълният списък предстои да бъде публикуван в септемврийския брой на изданието.

Топ 10 на симфониите

1. Бетовен – Симфония №3 (1803)

2. Бетовен – Симфония №9 (1824)

3. Моцарт – Симфония №41 (1788)

4. Малер – Симфония №9 (1909)

5. Малер – Симфония №2 (1894, с редакция 1903)

6. Брамс – Симфония №4 (1885)

7. Берлиоз – Фантастична симфония (1830)

8. Брамс – Симфония №1 (1876)

9. Чайковски – Симфония №6 (1893)

10. Малер – Симфония №3 (1896)

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах