Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Най-високото артпространство в света

Симфонична музика от четири оркестъра, 48 гласа и 5 октави камбани на 600 метра над земята

Шанхайската кула опитва да се установи като сърце на културните събития в града.  - Най-високото артпространство в света

Шанхайската кула опитва да се установи като сърце на културните събития в града.

632 метра. Точно толкова се извисява над земята вторият най-висок небостъргач в света, Шанхайската кула. А почти на върха, на 126-ия от общо 127 етажа се простира арт пространството, което официално може да бъде наречено най-високото на планетата. Неговото грандиозно откриване се състоя през есента на 2016 г., а за събитието бе поканен композиторът Саймън Франглън, носител на „Грами“, който да създаде симфония… но съвсем не каква да е.

Неговата 20-минутна композиция предава ден в китайския мегаград, а в изпълнението са включени пет октави камбани, заедно с четири оркестъра, записани независимо и насложени за излъчването, и хор от 48 гласа.

Слушателите потънаха в музиката, пусната чрез 260 тонколони в арт пространството, а междувременно гледаха от небето панорамни гледки от Шанхай.

„Представете си купол с размера на Сикстинската капела, полусфера – обясни тогава Франглън. – В него има 260 високоговорителя, навсякъде около теб на различни нива и височина; а ти можеш да се разхождаш из полусферата. Използваме звукова система, която ми позволява буквално да поставя звука да виси във въздуха. Така можеш да го усетиш (щраква в пръсти във въздуха) тук, а не го да го чуваш да идва от колона ей-там (сочи стената).“

Проектът с артпространството е част от опитите на Шанхайската кула да се установи като сърце на културните събития в града. Това е първият в света вертикален град, със седем нива градини, музей, артгалерия петзвезден хотел и асансьори, които летят с 20 метра в секунда; построен е с иновативни архитектурни технологии, спестяващи енергия и материали.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg